Sam Bennett volgend seizoen niet meer bij Deceuninck-Quick-Step: “Ik heb niet zo veel geld als bepaalde gasten”

 

 ©  BELGA

Deceuninck – Quick-Step speelt op het einde van het seizoen zijn topsprinter Sam Bennett kwijt. De 30-jarige Ier zal zijn aflopend contract bij Patrick Lefevere niet verlengen. “Hij wil niet weg, maar ik heb niet zoveel geld als bepaalde gasten”, zegt de 66-jarige teambaas. Ook de ‘vertrouwelijke ontmoeting’ tussen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen kwam nog eens aan bod.

md, wvo, wic

Het huwelijk tussen Deceuninck – Quick-Step en Sam Bennett is nochtans een succesverhaal. De Ier kwam in 2020 naar de Belgische wielerformatie en won sindsdien al veertien keer. Vorig jaar pakte hij twee ritzeges in de Tour en bezorgde hij Patrick Lefevere de eerste groene trui sinds Tom Boonen in 2007. Nu zijn contract afloopt, kan en wil Lefevere niet ingaan op de financiële eisen van de spurter. “Of het om geld gaat? Dat moet je aan hem vragen. Of aan zijn manager”, repliceerde de 66-jarige West-Vlaming. “Ik ben op een bepaald moment niet meer te overtuigen. Dan maak ik de klik en is het gedaan.”

Marcel Kittel, Fernando Gaviria, Elia Viviani… het is niet de eerste keer dat Lefevere zijn topsprinter verliest aan een team dat een monstercontract op tafel legt. “Het feit dat dit soort renners vertrekken, is het leven. Ze moeten als profs zo veel mogelijk geld proberen te verdienen in een korte periode. Ik heb sommigen van hen al gewaarschuwd: Je tekent elders voor twee jaar voor veel geld, maar het derde jaar teken je maar voor de helft van wat je eerder had. Dan had je misschien beter bij mij gebleven. Spreek maar eens met de spurters die bij ons weggingen, ze zouden te voet terugkomen. Ze zouden beter niet voor het snelle geld kiezen, maar beter kijken naar wat er op het einde van hun carrière op hun bankrekening kan staan.”

Patrick Lefevere denkt niet meteen aan een vervanger. Hij rekent erop dat de Nederlander Fabio Jakobsen volledig herstelt na zijn zware valpartij in de Ronde van Polen. “Toen Jakobsen zijn tanden nog had, was hij de rapste van de wereld. Op het einde van het seizoen gaat hij zijn tanden terughebben.”

Eerder dit voorjaar verlengden de andere kopmannen van Deceuninck – Quick-Step – Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen – wel al hun contract.

Groenewegen

De baas van Deceuninck-Quick Step sprak ook over de terugkeer van Dylan Groenewegen in het peloton nadat die zijn sprinter Fabio Jakobsen zwaar ten val gebracht had in de Ronde van Polen vorig jaar. “Ik blijf bij mijn standpunt over hem: iemand zal hiervoor moeten betalen en dat zal ik niet zijn.” Groenewegen had eerder laten verstaan dat hij en Jakobsen elkaar weer recht in de ogen konden kijken, maar daarna liet de renner van Lefevere op sociale media verstaan teleurgesteld te zijn over de houding van zijn landgenoot. “Fabio (Jakobsen, red) had me pas op het laatste moment ingelicht dat hij erop zou reageren. Ik heb hem aangeraden het niet te doen, maar ik begrijp hem wel. Zijn ontmoeting met Groenewegen was vertrouwelijk, daar weid je niet over uit”, aldus Lefevere.

 

 ©  md

De ‘vertrouwelijke ontmoeting’ bleek ook bijgewoond te worden door een aanzienlijke delegatie van het team van Groenewegen. “Bij die ontmoeting was plots ook Richard Plugge aanwezig (de ploegmanager van Jumbo-Visma, het team van Groenewegen, nvdr), samen met de perswoordvoerder, en dan bracht Groenewegen nog eens twee advocaten mee”, vertelde Lefevere. “Fabio zat daar alleen met zijn advocaat, die dan nog niet eens die van ons (van Deceuninck-Quick Step, red) was. Laat staan dat ik er zelf bij was. Of Fabio overdonderd was? Hij was nog veel meer geschokt dat Groenewegen niet eens het woord ‘sorry’ over zijn lippen kreeg.”

LEES OOK

Nu in het nieuws