Neef van Britse Queen biedt tegen betaling toegang tot Kremlin aan

Bron © BELGA

Prins Michael of Kent Foto: AFP

Prins Michael of Kent, een neef van de Britse koningin Elizabeth, wordt ervan verdacht tegen betaling zijn diensten te hebben aangeboden om toegang te krijgen tot het Kremlin. De man werd door The Sunday Times en Channel 4 gefilmd met een verborgen camera, waarbij hij aan onderzoeksjournalisten zei dat hij ze voor 10.000 pond per dag (11.500 euro) kon aanbevelen bij de entourage van Russisch president Vladimir Poetin.

Bij het videogesprek was ook Michaels vriend en zakenpartner Lord Simon Reading aanwezig. Die werd voorgesteld als “de onofficiële ambassadeur van Hare Majesteit in Rusland”. De 78-jarige prins spreekt Russisch, en reist zowel voor zaken als privé geregeld naar Rusland. Ook de Britse ambassade zou al een beroep op zijn diensten hebben gedaan. Michael of Kent is één van de weinige Britten die de Russische Orde van de Vriendschap heeft ontvangen.

Vanuit de Britse koninklijke familie reageert men dat de prins nooit belastinggeld heeft ontvangen, en met zijn consultancybedrijf al veertig jaar instaat voor zijn eigen levensonderhoud. De prins heeft ook geen bijzondere band met de Russische president Vladimir Poetin, die hij voor het laatst in juli 2003 heeft ontmoet. Lord Reading erkent tegenover de Sunday Times “een fout te hebben gemaakt”.

Door jvh
AANGERADEN