Bevrijde walvis in Londen opnieuw gestrand: dierenartsen besluiten dier af te maken

Bron © BELGA

De walvis die zondag vast was komen te zitten in de Londense rivier Thames, en maandag bevrijd werd, is maandagavond opnieuw gestrand. Zijn gezondheid was zo zwaar achteruit gegaan dat dierenartsen besloten om over te gaan tot euthanasie.

De vier meter lange walvis, vermoedelijk een dwergvinvis, strandde zondagavond aan de sluis van Richmond, in het zuidwesten van Londen. Omwonenden riepen reddingsdiensten op om het dier te bevrijden. Een dierenarts controleerde of de walvis, die verwondingen had opgelopen, sterk genoeg was om vrij te laten.

In de nacht van zondag op maandag slaagden de reddingswerkers erin, na een urenlange operatie, de walvis te bevrijden. Ze brachten het dier naar een dieper deel van de rivier, waar het uiteindelijk wegzwom.

Plaatselijke inwoners zagen de walvis maandagochtend zwemmen in Teddington, vier kilometer ten zuiden van Richmond. Nadien leek hij koers te zetten naar de oceaan, maar maandagnamiddag bleek dat hij opnieuw op eenzelfde plaats bleef rondhangen. “Het lijkt er ook op dat hij gewond is”, zo liet de Royal National Lifeboat Institution (RNLI) weten.

Die wilde het tij afwachten om het zoogdier te takelen en naar de oceaan te brengen, maar volgens de Britse Divers Marine Life Rescue service (BDMLR) ging de toestand van de walvis snel achteruit. In die mate zelfs dat er moest worden overgegaan tot euthanasie.

AANGERADEN