Nederlandse bondscoach baalt dat Mathieu van der Poel de Tour gaat rijden: “Dat idee heeft hij zelf ook, maar...”

Bron © De Telegraaf

Foto: BELGAIMAGE

Winst in de shorttrack en zevende tijdens de Wereldbekermanche mountainbike in Albstadt. Het was een weekend met gemengde gevoelens voor Mathieu van der Poel. Volgende week krijgt de Nederlander een tweede en laatste kans om zich te tonen met het oog op de Olympische Spelen, al had bondscoach Gerben de Knegt dat liever anders gezien.

“Ik had liever in het eerste groepje gezeten, maar de zevende plaats is zeker niet slecht om te beginnen”, aldus Van der Poel na afloop van de wedstrijd in Duitsland. “Dat ik niet kon meedoen voor de zege, komt omdat ik conditioneel nog niet op mijn topniveau zit. Om in het mountainbike te kunnen winnen, moet ik echt 110 procent in orde zijn. Mijn zege in de short track op vrijdag is geen referentie voor een wedstrijd van één uur en twintig minuten. Het was zeker niet slecht en ik hoop volgende week in Nove Mesto al iets beter te doen dan vandaag. Dat ik vandaag anderhalf uur diep ben geweest, zal mijn conditie ten goede komen.”

De Knegt dacht er het zijne van. “Ik had een beetje angst dat Mathieu er helemaal doorheen zou zakken, dat het misschien wel een DNF (opgave, red.) zou worden, maar hij herpakte zich naar het einde toe mooi. Met de vorm van nu kan Mathieu volgend weekend meedoen om een podiumplek.”

Nederlandse bondscoach baalt dat Mathieu van der Poel de Tour gaat rijden: “Dat idee heeft hij zelf ook, maar...”
Foto: Red Bull

Verplichtingen

Maar de Nederlandse bondscoach zou de man die binnen twee maanden in Tokio olympisch kampioen wil worden, liever nog wat meer mountainbikewedstrijden zien rijden. Normaal gesproken is de WB-wedstrijd van Nove Mesto de laatste tot aan de olympische strijd in Japan.

“De situatie is helaas anders”, aldus De Knegt bij De Telegraaf. “Hij heeft nu eenmaal een aparte status en die vind ik ook verdiend. Ik kan niet dingen eisen van iemand die bij zo’n ploeg rijdt en zoveel geld verdient. Zo lijkt mij het beter dat hij de Tour de France overslaat. Dat idee heeft hij zelf ook, maar onder dergelijke contractuele verplichtingen komt zelfs hij niet uit. Ach, uiteindelijk komt het allemaal wel in orde, ondanks de lang niet optimale voorbereiding.”

Door Vincent Van Genechten