EK veldrijden gaat dit jaar door op de VAM-berg: “Na NK op de weg met Mathieu van der Poel een begrip geworden”

Foto: AFP

De Europese kampioenschappen veldrijden vinden begin november plaats op en om de VAM-berg in het Nederlandse Wijster (Drenthe). Dat maakte de Europese wielerbond (UEC) maandag bekend. Eind vorig jaar vond het EK ook al in Nederland plaats, toen in Rosmalen. De Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado en Eli Iserbyt pakten toen de titels.

Op zaterdag 6 november strijden de elite vrouwen, de beloften mannen en de junioren vrouwen om de Europese kampioenstruien. Een dag later is het de beurt aan de elite mannen, beloften vrouwen en junioren mannen.

De organisatie verwacht in november wielerfans te kunnen ontvangen op de VAM-berg, aangelegd op een voormalige vuilnisbelt in Wijster. De beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent, met een uitschieter van 15 procent.

Van der Poel

“De VAM-berg was al bekend in Drenthe, maar is na het door Mathieu van der Poel gewonnen Nederlands kampioenschap ook al een begrip in Nederland en komt nu ook internationaal helemaal in de schijnwerpers te staan. We zetten ons bovendien als wielerprovincie opnieuw op de kaart, we hopen op het ‘Dak van Drenthe’ een ouderwets wielerfeest te organiseren.”

Van der Poel kroonde zich in 2020 in en rond Drenthe tot Nederlands kampioen op de weg door de tegenstand op ene hoopje te rijden met een solo van bijna vijftig kilometer.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN