Niemand wilde hem voor dit seizoen, nu wint Taco van der Hoorn een rit in de Giro: “Dit is niet te geloven”

 ©  AP

Dat Taco van der Hoorn zich vandaag een ritwinnaar in de Giro mag noemen, is een grote verrassing. Niet alleen omdat de goedlachse Nederlander tegen alle wielerwetten in een sprintend peloton achter zich wist te houden, maar ook omdat hij dit seizoen eigenlijk bij het continentale BEAT Cycling zou rijden. Tot Intermarché-Wanty Gobert kwam aankloppen.

Raf Hermans, gvdl

LEES OOK. Nederlander Van der Hoorn bezorgt Intermarche- Wanty - Groupe Gobert eerste seizoenszege

Taco van der Hoorn maakte naam bij de ondertussen verdwenen Roompot-ploeg, waarvoor hij onder meer een rit won in de BinckBank Tour in 2018. Vlaanderen leerde hem dat jaar ook kennen als de man die met zijn oude Volkswagenbusje het land doorkruiste om de klassiekers te gaan verkennen.

In 2019 stapte Van der Hoorn vervolgens over naar Jumbo-Visma, waar hij als knecht werd uitgespeeld. Daar zegevierde in zijn eerste seizoen nog in de Trofee Maarten Wynants, maar verder was zijn passage bij de ploeg van Wout van Aert geen succes. Een zware blessure na een botsing met een wagen op training, hielp ook niet. Zijn aflopende contract bij Jumbo werd eind 2020 dan ook niet verlengd.

Meer zelfs: geen enkele WorldTour- of procontinentale ploeg wilde Van der Hoorn inlijven voor dit seizoen. De Nederlander zette dan maar zijn krabbel bij het continentale BEAT Cycling om daar zijn carrière te herlanceren, maar plots stond Intermarché-Wanty Gobert op de stoep. De Belgische formatie had de WorldTour-licentie overgenomen van Team CCC en zocht snel nog enkele renners om de kern te versterken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enter Van der Hoorn, die in het perscommuniqué toen liet verstaan “uit te kijken naar mijn eerste grote ronde, waar ik me met de typische koersstijl van Intermarché-Wanty Gobert wil tonen”. En zo geschiedde. “Ik kan het niet geloven”, aldus een dolgelukkige Van der Hoorn bij Eurosport. “Ik wilde gewoon agressief rijden en in de aanval gaan. Ik moet elke kans grijpen om in de aanval te gaan, zelfs al is de kans maar 0,5 procent dat het lukt. Ik geloofde niet dat het ging lukken op 20 kilometer van de meet. Simon (Pellaud, red) ging vervolgens vol op de klim, nadien daalde ik beter met mijn gewicht en meer aerodynamica, waardoor hij moest lossen. Ik hoorde dat ik 40 seconden had, en dan ben ik full gas naar de finish gereden. Die laatste kilometer… Ik kon het niet geloven. Ik dacht ‘oh fuck, het gaat me lukken’. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Ook voor Intermarché-Wanty Gobert is de zege van hun renner een godsgeschenk. De ploeg laat zich dan wel vaak opmerken in lange vluchten en telt al verscheidene ereplaatsen, het is pas de eerste overwinning dit seizoen. En meteen op het allerhoogste niveau. En dat dankzij een renner die pas op 26 december werd aangekondigd. Een laat kerstcadeau in ruil is zijn dank.

LEES OOK (+). Taco van der Hoorn, de man die drie jaar geleden op vakantie ging in een aftands VW-busje en zo de wereld verkende

 ©  AP

Ploegleider Valerio Piva jubelt na zege Van der Hoorn: “Eindelijk raak”

Taco van der Hoorn bezorgde Intermarché-Wanty Gobert de eerste zege van het seizoen. En dat in de Giro. Dus mag het team vanavond klinken met een glaasje prosecco. “We hebben het zo vaak geprobeerd”, aldus ploegleider Valerio Piva na afloop. “Nu is het eindelijk raak.”

“Dit succes is er eentje vanuit het hart”, liet hij optekenen in een bericht van de ploeg. “Al sinds het begin van het seizoen vechten we als leeuwen. Elke koers opnieuw hebben we het geprobeerd, zonder ooit op te geven. We worden vandaag beloond, en op wat voor een manier.”

“We wisten dat lange vluchten onze grootste kans op succes zouden betekenen”, ging hij verder. “Dat dit al in de derde rit gebeurt, is gewoon fantastisch. Ik hield Taco via zijn oortje op de hoogte van zijn voorsprong en drong er bij hem op aan om alles te geven zodat hij zichzelf de mooiste overwinning uit zijn carrière cadeau kon doen. Ook voor ons team is dit niets minder dan een historische overwinning. Voor zo’n sterk nummer moet je ontzettend goed in vorm zijn. Hij houdt hier een heel peloton in zijn eentje af! Ik ben vandaag een geweldig tevreden sportdirecteur”, eindigde hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners