NMBS wil naar volledig rookvrije stations en perrons en deze stad neemt het voortouw: “Wij willen kinderen het recht geven om rookvrij op te groeien”

Om een rookverbod op perrons in open lucht af te dwingen, is er een wetswijziging nodig. Foto: Dirk Vertommen

Mechelen -

Naar analogie met onze buurlanden wil de NMBS in de toekomst evolueren naar volledig rookvrije stations en perrons. Daarvoor is wel een wetswijziging nodig. De NMBS reageert op een voorstel van de stad Mechelen, die zich kandidaat stelt voor een proefproject.

“NMBS wil de ruggengraat zijn van een duurzame en groene mobiliteit. Daarom en naar analogie met buurlanden zoals Frankrijk en Nederland en andere sectoren zoals voetbalstadions of pretparken wil ook NMBS in de toekomst gaan naar volledig rookvrije stations en perrons”, zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

In de stationsgebouwen zelf en op overdekte perrons geldt er vandaag al een rookverbod. Brussel-Centraal is daar een voorbeeld van. Om het rookverbod op perrons in open lucht af te dwingen, is er wel een wetswijziging vereist. “In afwachting willen wij al zelf initiatieven nemen. Daarom juichen we het initiatief van Mechelen toe. We willen graag overleggen hoe een proefproject vorm kan krijgen”, vertelt Crols.

Het Mechelse stadsbestuur vraagt in een brief aan de top van de NMBS om zowel de perrons als de in- en uitgangen van de twee Mechelse stations rookvrij in te richten. “Niet met de bedoeling om rokers te culpabiliseren, maar vooral om niet-rokers en in het bijzonder kinderen uit de rook te houden”, zegt de stad.

Mechelen wil het voortouw nemen in de campagne Generatie Rookvrij. Die streeft ernaar dat ieder kind dat in 2019 of later geboren is, rookvrij kan opgroeien.

“Voorbeeld voor andere steden”

De stad Mechelen stelt zich meteen kandidaat voor een proefproject. “Zo willen we een belangrijk signaal geven naar de Mechelaar en een voorbeeld zijn voor andere steden. We willen kinderen het recht geven om rookvrij op te groeien en streven naar een gezondere samenleving”, zegt schepen van Welzijn Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+).

De brief kwam er op vraag van gemeenteraadslid Rina Rabau (Vld-Groen-m+). “Ik pleit niet voor een algemeen verbod, maar voor afgebakende plaatsen waar mensen kunnen roken zonder andere reizigers te storen. Op deze manier worden reizigers beschermd die niet in de rook wensen te staan en behouden rokers hun vrijheid om te roken”, vertelt ze. Rabau denkt ook aan een rookvrije perimeter rond stationsgebouwen.

Het Ravelse Groen-parlementslid Kim Buyst vraagt aan minister van Mobilteit Georges Gilkinet (Ecolo) om de vereiste stappen te zetten. “In Nederland zijn de perrons al sinds 2020 rookvrij. Ook in ons land zijn vele reizigers vragende partij. Er is weliswaar een bepaling over roken op perrons, maar die is niet eenduidig. Een regel met uitzonderingen zorgt ervoor dat eigenlijk niemand nog weet of het nu mag of niet. Een proefproject met rookvrije stations in Mechelen zou alvast een stap in de goede richting zijn”, zegt ze.

Door Sven Van Haezendonck
AANGERADEN