Enkele Nederlandse freelancejournalisten slepen DPG Media voor de rechter

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De Nederlandse freelancejournalist Hans Teunissen en freelancefotograaf Peter Nicolai slepen mediabedrijf DPG Media voor de rechter. De twee willen met terugwerkende kracht een rechtvaardiger tarief voor hun werkzaamheden afdwingen, zegt vakbond NVJ.

DPG Media is in Nederland actief met onder meer de Volkskrant en AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender QMusic.

De twee hekelen dat ze als freelancer veel minder betaald worden dan de eigen journalisten. De twee zouden zo’n 17 euro bruto verdienen als gekeken wordt naar de tijd die een opdracht opslorpt. Volgens de NVJ, die het duo bijstaat, weigert het mediabedrijf om met de journalisten in gesprek te gaan en is “noodgedwongen” gekozen voor een rechtszaak. Ook de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA) steunt de freelancers in hun actie.

De NVJ verwijt DPG Media onder andere dat het weinig respectvol met freelancers omgaat. “DPG Media heeft een aandeel van bijna 50 procent op de Nederlandse dagbladmarkt en heeft afgelopen jaren winsten gerealiseerd van honderden miljoenen euro. Alle werkenden bij DPG moeten een vergoeding ontvangen, die past bij de waarde en professionaliteit van hun werk”, aldus de vakbond. DPG Media doet dit wegens cao-afspraken volgens hem wel voor journalisten in loondienst. “Maar diezelfde verantwoordelijkheid voelen zij niet voor freelancers.”

DPG Media zou later dinsdag reageren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten