Fors meer huidkanker: we moeten meer smeren en minder onder de zonnebank

 

 ©  Shutterstock

Het gaat niet goed met de huidkankerdiagnoses in ons land, want die zitten in stijgende lijn. Zo’n 40 procent van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type van huidkanker. De komende tien jaar wordt zelfs bijna een verdubbeling verwacht. Stichting tegen Kanker roept de overheid op om iets aan deze verontrustende cijfers te doen.

Hanne Vandenweghe

Stichting tegen Kanker zag een stijging van de diagnoses aankomen door de vergrijzing van de bevolking, maar de toename is veel groter dan voorzien. De problematiek is voor een groot deel te wijten aan het zongedrag van de Belgen. In de jaren 90 gingen Belgen met weinig bescherming de zon in om bruin te worden. Ook de zonnebank was toen succesvol. Dat gedrag leidt al sinds 2010 tot hogere huidkankercijfers. België is trouwens nog steeds een van de koplopers wat betreft zonnebankgebruik in vergelijking met andere landen.

Ook de klimaatopwarming heeft een aandeel. We krijgen meer zonnige dagen en worden dus meer blootgesteld aan zonlicht, wat in het geval van een gebrekkige bescherming negatief kan uitpakken voor de gezondheid van de huid.

Succes in andere landen

De stichting wil nu dat de overheid een nationaal actieplan opstelt dat preventie, opsporing en behandeling van huidkanker omvat. Dat is noodzakelijk om een hogere rekening voor de gezondheidszorg te voorkomen. Preventie is heel belangrijk in dit verhaal omdat het grootste deel van de huidkankers simpelweg te voorkomen is als mensen zich goed beschermen tegen schadelijke uv-stralen.

Andere landen gingen ons voor met een nationale aanpak en die loont. In Australië is de daling van huidkanker bij jongeren ingezet en in Denemarken gaan mensen minder onder de zonnebank. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk werden belangrijke veranderingen opgemerkt wat insmeren betreft.

Tip van de dermatoloog

“Gebruik altijd voldoende smeersel of spray, want veel mensen zijn te zuinig met zonnecrème”, zegt Sven Lanssens. “Er is weinig verschil tussen een factor 30 en factor 50, op voorwaarde dat je voldoende aanbrengt. Als je te weinig smeert, vermindert de waarde van de factor. Factor 30 is dan soms maar factor 15. Ter compensatie is een hogere factor aangewezen. De ideale hoeveelheid is 2 milligram zonnecrème- of spray per vierkante centimeter van je lichaam, maar dat doet bijna niemand. Per volwassen man heb je dan 30 g crème nodig voor een volledig lichaam, wat ongeveer een halve tube is. De meeste mensen smeren 0,75 mg per vierkante centimeter.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook