REACTIES. Louis Vervaeke is derde na eerste Giro-bergrit: “Ik liet me verleiden om te nerveus te koersen”

 

 ©  AP

De Belgen lieten zich zien in de eerste bergrit van de Ronde van Italië. Louis Vervaeke was uiteindelijk de beste met een vierde plaats.

Hugo Coorevits, Maarten Delvaux, Vincent Van Genechten

Vervaeke is back in town. De klimmer van Alpecin-Fenix werd knap vierde in de eerste lastige rit van deze Giro en zorgde ermee dat zijn team voor de derde dag op rij de dichtste Belg leverde in de rituitslag.

“Toch een mooie dag”, besloot de Oost-Vlaming, die met de weduwe van Antoine Demoitié is getrouwd. “Ik voelde me echt wel goed vandaag. Ik probeerde het een klein beetje verstandig te spelen, maar in de finale heb ik me toch laten verleiden om iets te nerveus te rijden. Op die steile klim, op 40 km van het einde, was ik samen met Dombrowski (de dagwinnaar, red.) en De Marchi (de nieuwe roze trui, red.) de sterkste van de groep. Ik probeerde daar met drie à vier man weg te raken omdat ik dacht dat het voor mij beter was. Helaas, uiteindelijk kwam alles opnieuw samen.”

“Die mannen van Trek ging vol door in de afdaling”, aldus Vervaeke nog. “Daar verloor ik mijn kaarten voor de finale omdat ik daar een gat moest doorrijden aan de voet van de klim. Ik deed dat en omdat ik in het momentum zat dat ik me supergoed voelde, probeerde ik half aanvallend de groep uit te dunnen, maar uiteindelijk liep ik een beetje op een counter van De Marchi die extreem sterk was.”

Onze landgenoot is nu wel knap derde in het algemene klassement, op 42 seconden van het roze.

 

 ©  EPA-EFE

De Marchi geniet van roze trui: “Droom van ieder kind”

Alessandro De Marchi heeft dinsdag op zijn 34ste een jeugddroom waargemaakt door de roze trui te veroveren van de Ronde van Italië. “Twee dagen geleden begon ik al te denken aan deze trui”, genoot hij achteraf.

De Marchi maakte deel uit van de lange vlucht die streed voor dagwinst en de leiderstrui. Aan de streep moest hij de Amerikaan Joe Dombrowski voor zich dulden, maar dat maakte de nieuwe roze trui blijkbaar niets uit. “Het doel was roze. Daar begon ik twee dagen geleden al aan te denken. Maar ik moet erbij zeggen dat ik dat aan niemand had verteld”, genoot de hardrijder van Israel Start-Up Nation.

“Vandaag was het zaak om de juiste ontsnapping te vinden. Ik wist dat dat moeilijk kon zijn, in het begin. Het was de juiste beslissing om met zo’n grote groep mee te gaan. Ik had halfweg schrik dat ik de kans op roze was kwijtgespeeld, toen drie renners (waaronder Quinten Hermans, red.) weg waren gereden en we een heel eind achterop zaten. Ik had best wat schrik dat we te laat waren, maar dan werkte de gouden regel: ‘geef nooit op’.”

“Hier zit ik, zonder woorden. Dit is de droom van ieder kind dat begint met fietsen. Ik begrijp nog niet helemaal goed wat er gebeurt. Daarvoor heb ik waarschijnlijk nog de hele avond nodig. Een voorspelling hoelang ik roze zal dragen? Goh, dat weet ik niet. We zien wel. Mijn voorspelling is dat ik van deze trui ga genieten.”

De Marchi, drievoudig ritwinnaar in de Ronde van Spanje maar nog nooit goed voor een etappezege in de rittenkoers van zijn eigen land, heeft in het klassement een voorsprong van 22 seconden op Dombrowski. De klassementsrenners volgen op 1:24 en meer.

 

 ©  AP

“Bleef vooral in de wielen”

Daags voor hij dertig jaar wordt, boekte de Amerikaan Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) de mooiste zege uit zijn wielercarrière tijdens de vierde etappe van de Ronde van Italië. Na afloop gaf hij toe dat hij veel te danken had aan de nieuwe rozetruidrager Alessandro De Marchi.

Dombrowski was na een uitgeregende etappe bergop de beste van een vroege vlucht. “Het was een zware dag, en ik was niet zeker dat de vlucht het zou gaan halen. Maar toen ik zag dat we zes, zeven minuten voorsprong kregen, begon ik erin te geloven. Toen ik besefte dat we een goeie kans maakten, probeerde ik energie te sparen. Ik bleef in de wielen, vooral dat van De Marchi, want ik wist dat hij één van de sterkste renners was in de groep”, analyseerde Dombrowski zijn koers.

Dombrowski gold ooit als een groot klimtalent, maar kon voor deze Giro enkel nog maar winnen in eigen land, driemaal tijdens de Ronde van Utah. “Succes is nooit een rechte lijn omhoog. Het gaat altijd met ups en downs. Vandaag was een goeie dag. Mensen zien niet altijd de moeilijke momenten, alleen de beste. Maar kijk: ik ben blij dat ik de Giro zo kan starten. Normaal voel ik me pas op mijn best in de laatste week van een grote ronde, in de bergen. De rit van vandaag was op papier niet diegene die me het meeste lag, maar ik moet mijn kansen grijpen als ze zich aandienen.”

In het klassement heeft Dombrowski 22 seconden achterstand op leider De Marchi, maar hij veroverde onderweg wel de blauwe bergtrui. “Misschien komt er nog een kans om roze te nemen, maar we hebben ook andere doelen met de ploeg, met Fernando Gaviria en Diego Ulissi voor ritsucces en Davide Formolo voor het klassement. Ik ben hier in steun voor hem, maar ik krijg ook kansen om in de vlucht te gaan. Als je daarin agressief kan zijn, wordt de bergtrui misschien wel een doel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten