Kevin De Bruyne en Manchester City zijn zonder te spelen opnieuw kampioen van Engeland

Foto: Pool via REUTERS

Manchester City is voor de zevende keer kampioen van Engeland. De ploeg van Kevin De Bruyne speelde niet, maar zag stadsrivaal Manchester United met 1-2 verliezen van Leicester.

LEES OOK. Youri Tielemans pakt uit met afgemeten assist tegen Manchester United en realiseert persoonlijk record

De Cityzens tellen met nog drie speeldagen te gaan tien punten voorsprong: 80 tegen 70. Een onoverbrugbare kloof dus. Niet de leukste manier om voor de derde keer op vier jaar tijd kampioen te spelen, maar de titel is wel binnen voor De Bruyne en co.

Voor De Bruyne is het de vijftiende trofee uit zijn carrière en dus ook zijn derde Engelse titel. De Rode Duivel won enkel de League Cup meer dan de Premier League, namelijk vijf keer. ‘KDB’ schreef ook onder anderen de Engelse, Duitse en Belgische beker op zijn naam, net als de Belgische titel.

“Moeilijkste van allemaal”

Pep Guardiola zit intussen aan 31 prijzen in zijn roemrijke carrière als trainer en Man City is nog steeds in de running voor de ‘treble’. Het won dit seizoen ook al de League Cup en speelt op 29 mei de finale van de Champions League tegen Chelsea.

“Het is een seizoen geweest zoals nooit tevoren”, klinkt het bij de Spaanse coach. “We gaan dit jaar altijd herinneren voor de manier waarop we wonnen. Ik ben ongelofelijk trots op mijn groep. Dat we zo consistent waren ondanks alle restricties en moeilijkheden, is heel opmerkelijk. Dit was de moeilijkste titel tot nu toe.”

Guardiola prijst zijn spelers voor hun doorzettingsvermogen. “Elke dag opnieuw staan ze daar, te vechten voor succes, te proberen om nog beter te worden. Dat houdt niet op en dat geldt trouwens ook voor iedereen in de staf. Ze hebben de spelers voorbereid op de uitdagingen van dit turbulente jaar.”

City speelt eind mei dus nog de Champions League-finale, maar het hoofddoel is volgens Guardiola sinds dinsdagavond al op zak. “Bij de start van elk seizoen is de Premier League de belangrijkste prijs voor ons. Daar moet je er elke drie dagen staan. Je kan die prijs alleen winnen door elke week opnieuw top te zijn en dus is dit een gigantisch succes”, besluit Guardiola.

Man City stond op er op een bepaald moment dan ook niet zo goed voor. Tot tweemaal toe stonden De Bruyne en co pas op de negende plaats, meer bepaald op speeldag vier en speeldag negen. Met Kerst was Man City achtste in de Premier League, met een achterstand van acht punten op toenmalig leider Liverpool. Daarna won het twaalf competitiewedstrijden op rij om het seizoen een volledig andere wending te geven.

Door Vincent Van Genechten