Tweede prik met AstraZeneca al na 8 weken in plaats van 12

De tijd tussen de toediening van de eerste en tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin wordt teruggebracht van twaalf naar acht weken. Hierdoor zouden alle volwassenen in Vlaanderen tegen midden augustus volledig gevaccineerd kunnen zijn.

De verschillende ministers van Volksgezondheid bogen zich woensdagochtend over een advies van de taskforce vaccinatie hieromtrent. “Volgens de bijsluiter mag de tweede dosis gegeven worden tussen week 8 en 12. Op basis van de eerste wetenschappelijke gegevens adviseerden we twaalf weken, maar intussen is duidelijk geworden dat de tweede dosis al na acht weken een goed immuunantwoord geeft”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (U Antwerpen) en lid van de taskforce.

LEES OOK. Wanneer word ik gevaccineerd? Ontdek hier wanneer het jouw beurt is

De kortere wachttijd geldt voor iedereen die vanaf donderdag een uitnodiging ontvangt voor een vaccinatie met AstraZeneca. Voor wie al een eerste prik heeft gehad, blijft de interval twaalf weken. “We begrijpen dat sommige mensen die al een afspraak hebben voor een tweede AstraZeneca-prik, dit willen vervroegen naar 8 weken. Maar we kunnen op die vraag niet ingaan”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Dat zou de vaccinatiecampagne weer vertragen, doordat er dan de eerstvolgende weken minder dosissen beschikbaar zouden zijn voor eerste dosissen. Ook voor de organisatie van de vaccinatiecentra is dit niet mogelijk.”

Brussel besloot vorige week al om de wachttijd in te korten naar acht weken. Vandaag volgt dus de rest van het land. Bij de andere vaccins is de optimale wachttijd vijf (Pfizer) en vier weken (Moderna). Voor het vaccin van Johnson & Johnson volstaat één prik.

Door agg
AANGERADEN