Sofie De Vuyst hangt haar fiets aan de haak en doet haar verhaal over strijd tegen positieve dopingtest: “Ik sta recht in mijn schoenen”

 ©  Peter Malaise

Sofie De Vuyst hangt haar fiets aan de haak. Onze landgenote kwam niet meer in actie na een positieve dopingtest eind 2019. Ze heeft tevergeefs geprobeerd om haar naam te zuiveren, maar geeft die strijd nu op. “Ik sta recht in mijn schoenen, maar begin maar met je onschuld aan te tonen als tot de laatste mulitvitamine of Dafalgan in beslag genomen is”, schrijft ze op haar fanpagina op Facebook. Ze maakt zich nu klaar voor een nieuwe fase in haar leven, want in augustus wordt ze mama.

vva

In november 2019 bleek ik een positieve dopingplas te hebben afgelegd. Nadat dit bekend werd, is het een tijdje stil geweest. En dit had zeker zijn reden”, steekt De Vuyst van wal op Facebook. “Aangezien we overtuigd waren van de onschuld wilden we er toch het maximale voor doen om gerechtigheid te laten geschieden. Het sportieve of de sportieve gevolgen waren bijna bijzaak, want ik was sowieso niet van plan nog lang als competitierenster actief te zijn. We wilden dit echter op een serene manier doen, om onze energie volledig op onze zoektocht en verdediging te kunnen richten.”

“Mijn grootste drijfveer om de speld in de hooiberg te gaan zoeken, wetende dat de kans op succes heel klein zou zijn, was dat mijn naam niet blijvend een negatieve connotatie zou krijgen. Daarom wilden we toch de nodige inspanningen leveren om opklaring te krijgen in deze zaak. Want ook voor mezelf was het een groot raadsel hoe deze test in godsnaam positief kon zijn, wetende dat er nooit bewust een verboden substantie genomen is. Dat dit veel extra frustraties, stress en regelmatig open wondes met zich zou meebrengen, dat moest ik erbij nemen. Veel makkelijker was het geweest me meteen neer te leggen bij de onbegrijpelijke positieve test, want voor het sportieve kon ik me de moeite besparen.”

Oorzaak gevonden?

“Maar we wisten op voorhand, dat het een bijna onmogelijke zaak werd om de onschuld te gaan aantonen. In tegenstelling tot het strafrecht ligt in het sportrecht de bewijslast namelijk volledig bij de sporter zelf. En als je zelf niet weet waar je de zoektocht moet starten, is het uiteraard moeilijk. Bovendien was alle mogelijke bewijsmateriaal in beslag genomen. Begin maar met je onschuld aan te tonen als tot de laatste mulitvitamine of “Dafalgan” in beslag genomen is.”

 ©  Getty Images

“Nu goed, na ettelijke maanden te verstrijken en aan te dringen bij verschillende instanties, kregen we toch de kans om enkele voedingssupplementen verder te laten onderzoeken. Dit kon in een onafhankelijk WADA labo in Keulen plaatsvinden. Tot onze verbijstering, maar ergens ook tot onze opluchting (hoe vreemd dit ook kan klinken), werd in één van de supplementen een verboden stof aangetroffen.”

“Voor ons persoonlijk was het op dat moment duidelijk: het kon bijna niet anders dan dat dit supplement de aanleiding was van de positieve test, wat kon het anders geweest zijn. Voor mij persoonlijk leken de puzzelstukjes in elkaar te vallen. We stapten met onze bevindingen ook richting de disciplinaire commissie. Helaas werd de aangetoonde contaminatie niet als voldoende argument aanvaard, waardoor ik alsnog de vooropgestelde sanctie opgelegd kreeg.”

Genoeg gevochten

“Alsnog een heel harde klap omdat we ondanks de vele kosten voor bijkomende onderzoeken, de maandenlange onzekerheid, stress en frustraties geen gehoor vonden bij de commissie. En ergens hebben we ook wel begrip voor de beslissing en bepaalde van hun tegenargumenten. Het feit dat we contaminatie aantoonden, is op zich nog geen sluitend bewijs om je onschuld aan te tonen. Maar wij konden niet meer doen, helaas. In beroep gaan is geen optie, aangezien dit in Zwitserland moet plaatsvinden en hier een onrealistisch prijskaartje aan vast hangt.”

 ©  Geert De Rycke

“Maandenlang bleef de zaak ook mentaal zwaar om te dragen. Ik vond in de fiets deels mijn troost. Zo fietste ik zelfs nooit meer kilometers op jaarbasis dan in 2020. De fiets was, is en zal altijd mijn grote passie blijven. Zo was het enkel en alleen de passie voor de fiets, die me na een levensbedreigende val in 2017, nog terug in competitie deed treden. Ik wou niet uit de koers verdwijnen door een noodlottige valpartij… Ik keerde terug en genoot voor de volle 100% van elke wedstrijd die ik nog mócht rijden. Waarom zou ik mezelf nog extra stress bezorgen door buiten de lijntjes te willen kleuren, met risico om tijdens een dopingcontrole (die frequent plaatsvonden) betrapt te worden? Je hebt maar één lichaam, dus dat moet je goed verzorgen. Dus wat zou ik producten gaan nemen die ongezond zijn en negatieve gevolgen kunnen hebben op lange termijn?”

“Extra jammer dat mijn wielercarrière alsnog met een valse noot moet eindigen. Dit is en zal een blijvend litteken zijn. Maar 1 ding is zeker, ik sta recht in mijn schoenen wanneer ik zeg me nooit bewust tot een verboden supplement gericht te hebben. Ik zal ten allen tijde steeds iedereen recht in de ogen kunnen blijven kijken. Sport op een eerlijke manier beoefenen, blijft een waarde die te allen tijde op één blijft staan.”

“Ik ben opgevoed met goede waarden. Eerlijkheid, vriendelijkheid en respect hebben altijd veel aandacht gekregen. Net deze waarden zal ik ook doorgeven aan het kindje dat Bart en ik in augustus verwachten. We kijken alvast enorm uit om dit nieuwe leven te mogen verwelkomen. Een heel grote opsteker na deze heel zware periode en een opsteker om aan te denken wanneer ik het weer even moeilijk had.”

Sofie De Vuyst mocht destijds zegevieren in de Brabantse Pijl. ©  GEERT TRESIGNIE

“Bij deze zouden we onze focus ook volledig willen richten op deze nieuwe fase in ons leven. Want al deze stress doet ook het kindje geen goed. We zouden dan ook liever geen verdere commentaar meer geven omtrent deze zaak. Het blijft namelijk een heel gevoelige kwestie en nog steeds heel moeilijk om erover te praten. We willen ons nu richten op het mooie dat komt en deze zaak zo snel mogelijk definitief afsluiten en een plaats geven.”

“Nog één advies misschien richting andere sporters, om te voorkomen dat er nog sporters moeten doormaken waar ik door moest. Wees niet gewoon achterdochtig, maar superachterdochtig ten opzichte van elk supplement waar je je toe wendt. Zelfs heel vertrouwde merken kunnen dus alsnog contaminaties bevatten. Ten slotte wil ik ook graag mijn familie, vrienden, collega’s en supporters bedanken voor hun vertrouwen en steun in deze moeilijke periode!”

Aangeboden door onze partners