UGent beslist: cursussen en examenvragen doorgeven mag niet meer zomaar, eigen notities wel

Studenten van de Universiteit Gent zullen geen oude examenvragen of cursusmateriaal meer mogen doorgeven. ©  DVH

Gent -

Studenten van de Universiteit Gent zullen geen cursusmateriaal of oude examenvragen meer mogen doorgeven zonder toestemming van de lesgever. Dat zal enkel nog kunnen op een beschermd digitaal platform. Zelfgemaakte notities of samenvattingen doorgeven blijft gewoon toegelaten.

Max Dedulle

De Raad van Bestuur van de Universiteit keurde afgelopen vrijdag een aanpassing goed aan het Onderwijs- en Examenreglement. Cursussen en examenvragen tegen betaling verspreiden was altijd al verboden, maar zal vanaf volgend academiejaar ook niet meer mogen zonder winstoogmerk. Ook het doorgeven van beeldopnames is niet toegelaten.

Er is wel een belangrijke uitzondering op die regel: cursusmateriaal mag wel gratis worden gedeeld via een gesloten elektronisch platform. In dit geval moet de onderwijsdirecteur van de faculteit wel nog altijd een akkoord geven. Volgend academiejaar start een proefproject voor dit platform. Tot dan is het nog steeds toegelaten om cursusmateriaal gratis te delen. Vragen van vorige examens zullen op dit platform wellicht niet te vinden zijn, maar de Universiteit vraagt de lesgevers om zelf genoeg voorbeeldvragen te voorzien.

Notities doorgeven mag

Vorige week was er veel te doen rond de nieuwe maatregel. Even werd gevreesd dat het niet meer toegelaten zou zijn om lesnotities en samenvattingen van medestudenten door te geven. Daar is dus geen sprake van.

De Gentse Studentenraad had geadviseerd om het gratis onderling delen van cursus- en examenmateriaal te blijven toelaten, en betreurt dat de Raad van Bestuur niet is gevolgd. “Een elektronisch platform voor cursusmateriaal kan een mooi compromis zijn, maar dan blijft het jammer dat oude examenvragen niet kunnen worden gedeeld”, zegt voorzitter Maarten Buytaert. “Oefening baart immers kunst. We vinden dat studenten moeten kunnen samenwerken om de leerstof te verwerken, zonder voor een tuchtprocedure te hoeven vrezen.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt