UEFA opent onderzoek tegen Real Madrid, Barcelona en Juventus na Super League-debacle

 

 ©  REUTERS

De Europese voetbalbond UEFA heeft een disciplinair onderzoek geopend naar Real Madrid, Barcelona en Juventus. Dit nadat de drie clubs nog steeds geen afstand genomen hebben van de ten grave gedragen Super League en ook niet akkoord gingen met de voorgestelde ‘herintegratiemaatregelen’. De andere negen clubs gingen wel akkoord met de door de UEFA opgelegde sancties en moeten daarom geen onderzoek meer vrezen.

Tjorven Messiaen

Dat er een disciplinair onderzoek komt vanuit de UEFA naar Real Madrid, Barcelona en Juventus is geen verrassing. Vorige week vrijdag stelde UEFA immers al dat negen clubs - Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham, PSG, AC Milan, Inter en Atlético - akkoord gegaan waren met de opgelegde ‘herintegratiemaatregelen’, waardoor de kous voor hen af was. De drie andere clubs gingen echter niet akkoord, maar gooiden daarentegen nog wat meer olie op het vuur.

Zaterdag stuurden Barça, Real en Juventus op hun beurt immers een statement de wereld in waarin ze hun intenties verdedigden en de opgelegde sancties weigerden. Ook haalden ze uit naar de “bedreigingen” van de UEFA en gaven ze aan verder te gaan met hun plannen om een Europese supercompetitie op te richten. Dat viel niet bepaald goed bij UEFA, dat op zijn beurt dreigde met een disciplinair onderzoek.

 

 ©  ISOPIX

En dat onderzoek zal er nu ook komen. In een nieuw statement op zijn website bevestigt UEFA immers dat “er een disciplinair onderzoeksorgaan werd aangesteld dat zal onderzoeken in welke mate de drie clubs het legale kader van UEFA geschonden hebben met de oprichting van de Super League.”

Sancties

De overige negen clubs konden zich zoals eerder geschreven, wel verzoenen met de opgelegde sancties. Zo zullen zij voor één seizoen vijf procent van hun Europese inkomsten terugstorten aan UEFA, dat het geld vervolgens zal herverdelen. Ook moeten zij daarnaast 15 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van het jeugdvoetbal van gemeenschappen in gans Europa.

 

 ©  Manchester City FC via Getty Ima

Lees ook

Nu in het nieuws