Twee favorieten uitgeschakeld in Giro: Mikel Landa geeft op na val, plan B van Ineos Grenadiers kan in vuilnisbak

Mikel Landa, renner van Bahrain Victorious, kwam in de vijfde etappe van de Giro ten val en moest opgeven. En hij was niet de enige die viel: Pavel Sivakov botste tegen het achterwiel van een ploegmaat en zo valt plan B van Ineos Grenadiers in het water.

Hugo Coorevits, Vincent Van Genechten

LEES OOK. UITSLAG ETAPPE 5 GIRO. Caleb Ewan heeft zijn eerste zege binnen, Tim Merlier schiet in sprint uit zijn klikpedaal

In een nerveuze finale maakte Mikel Landa een zware val in het zog van de jarige Joe Dombrowski. De Amerikaanse nummer twee in de stand en leider van het bergklassement reed op de man die met een vlag het gevaar voor een verkeerseiland aanduidde. Dombrowski kon verder, maar werd na de rit naar het ziekenhuis gebracht voor controle, met mogelijk een hersenschudding. De Baskische kopman van Bahrain Victorious bleef evenwel liggen en moest meteen opgeven.

Landa werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleek dat hij een sleutelbeenbreuk had opgelopen en ook enkele ribben had gebroken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dik vijftien kilometer van de finish kwam ook al Pavel Sivakov ten val. Door een golfbeweging in het peloton knalde de Rus tegen een boom en reed met een bebloede rechterschouder verder. Zonder aanstalten te maken om tijdig terug te keren in het peloton. Dat is slechts nieuws voor Ineos Grenadiers, die hun plan B in de vuilnisbak kunnen kieperen. Er wordt eveneens gevreesd voor een sleutelbeenbreuk bij Sivakov, die donderdag niet meer van start zal gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Joe Dombrowski, de ritwinnaar van dinsdag, reed de rit wel nog uit en finishte op ruim 8 minuten. “Joe is naar het ziekenhuis overgebracht”, klink het bij UAE Team Emirates. “Daar zal hij nader onderzocht worden, onder meer of hij mogelijk een hersenschudding opliep. Zodra we meer weten, laten we bericht.”

En alsof dat allemaal nog niet genoeg was, kwamen ook Kobe Goossens en François Bidard ten val op negen kilometer. Onze landgenoot leek er vanaf te komen zonder veel erg, de Fransman van AG2R Citroën moest ook opgeven met… een sleutelbeenbreuk.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt