Ploegmakkers van Groenewegen en Viviani boos op Gianni Vermeersch na sprintetappe in de Giro

Woensdagavond na afloop van de Giro-etappe met aankomst in Cattolica ging het er na de finish even niet zo katholiek aan toe. Jos van Emden en Fabio Sabatini kwamen boos verhaal bij Gianni Vermeersch over een manoeuvre in de finale. Onze landgenoot bleef er rustig onder.

Na de finish van de vijfde etappe hijgde Gianni Vermeersch samen met zijn Alpecin-Fenix-ploegmakkers uit, toen hij op de schouder werd getikt door Jos van Emden. De ervaren Nederlander van Jumbo-Visma die in dienst reed van zijn sprinter Dylan Groenewegen was erg boos op de ploegmakker van Tim Merlier. Ook Fabio Sabatini (Cofidis), de vaste lead-out van Elia Viviani kwam zijn ongenoegen uiten. Gianni Vermeersch reageerde rustig.

“Ik heb niks tegen die jongen, maar het is gewoon heel gevaarlijk wat hij doet”, gaf Van Emden achteraf meer uitleg bij het opstootje. “Ik wilde hem er op aanspreken en gelukkig waren er meerderen die dat deden”, verwees Van Emden naar Sabatini. “Dan geeft hij een grote mond terug, maar het gaat mij er om dat we met z’n allen ook moeten samenwerken om de koers veiliger te maken. Je kunt van alles doen om dat te bewerkstelligen, maar de renners moet ook hun verantwoordelijkheid nemen.”

Tim Merlier nam achteraf de verdediging van zijn ploegmakker op zich. “Ach, er was een beetje een discussie. Ze waren niet boos op mij, maar op mijn kamergenoot. Gianni probeerde gewoon zijn plek te verdedigen, zo’n zaken gebeuren in de koers.”

Door Maarten Delvaux in Cattolica
AANGERADEN