Minister Bart Somers (Open VLD) betreurt vaccinatierel in Sint-Truiden: “Dit straalt af op andere lokale besturen. Jammer”

Bron © vrt

Foto: BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) betreurt de vaccinatierel in Sint-Truiden ten zeerste. Hij vreest dat “dit afstraalt op alle lokale besturen”. “En dat is jammer natuurlijk”, zo verklaarde hij woensdagavond in ‘De afspraak’ op Canvas.

Veerle Heeren, de CD&V-burgemeester van Sint-Truiden, kwam onder vuur te liggen nadat bekendgeraakt was dat ze zelf vervroegd werd gevaccineerd en dat ze daarbovenop ook nog meerdere namen van mensen uit haar persoonlijke omgeving had doorgegeven aan het plaatselijke vaccinatiecentrum. Eerst pareerde ze de kritiek nog door zich te beroepen op het medisch beroepsgeheim, maar maandag besloot ze - na een spoedgemeenteraad - toch tijdelijk een stap opzij te zetten.

Bart Somers vreest dat deze vaccinatierel ook zal afstralen op andere lokale besturen, zo verklaarde hij in ‘De afspraak’. “En dat is spijtig, want het overgrote deel van de burgemeesters heeft zich ongelofelijk gesmeten voor deze zaak en heeft dag en nacht gewerkt. Ook zij worden soms geconfronteerd met vragen vanuit hun omgeving om dit of dat te doen, maar het overgrote deel van hen is daar heel consequent in geweest.”

Wat hij in haar geval gedaan zou hebben? Die vraag kon Somers niet beantwoorden. “Dat gaat mijn begripsvermogen te boven”, luidde het. “Ik wil ook benadrukken dat dit een alleenstaand geval is. De meeste lokale besturen hebben het in zeer moeilijke omstandigheden zeer goed aangepakt.”

Over het onderzoek tegen Veerle Heeren kon de minister van Binnenlands Bestuur nog niets zeggen. “Audit Vlaanderen zal nu onderzoeken wat er precies is gebeurd.” Op basis daarvan kan Somers eventueel een tuchtprocedure opstarten die mogelijk kan leiden tot een schorsing of ontslag.

Door mtm
AANGERADEN