Amerikaanse president Joe Biden over onrust Midden-Oosten: “Hoop dat geweld snel stopt, maar Israël heeft recht om zich te verdedigen”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Joe Biden hoopt dat er snel een einde komt aan de escalatie van het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Dat zei hij woensdag na een persconferentie over de vaccinatiestrategie in de VS. “Israël heeft wel het recht om zich te verdedigen”, aldus Biden, die een telefoongesprek had met Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak intussen ook met Palestijns president Mahmoed Abbas.

“Mijn verwachting en hoop is dat dit zo snel mogelijk tot een einde komt, maar Israël heeft het recht om zich te verdedigen als er duizenden raketten richting haar territorium worden afgevuurd”, zei Biden nadat journalisten hem vroegen naar de situatie in Israël.

“Mijn teams van de nationale veiligheid en van defensie zijn in constant overleg met hun tegenhangers in het Midden-Oosten, niet alleen met de Israëli’s maar ook met alle anderen, van de Egyptenaren tot de Saoediërs en die in de Emiraten. En ik had net een conversatie met Bibi (de bijnaam van de Israëlische premier, red.) Netanyahu”, zei de president nog. “Mijn hoop is dat we snel een einde zien, hoe vroeger hoe beter.”

Het Witte Huis liet later in een officiële mededeling nog weten dat Biden tijdens het telefoongesprek met Netanyahu “de raketaanvallen door Hamas en andere terreurgroepen veroordeelde, onder meer tegen Jeruzalem en Tel Aviv”. De president drukte ook zijn “niet-aflatende steun voor de veiligheid van Israël en voor het legitieme recht van Israël om zichzelf en zijn volk te beschermen, door de burgers te beschermen”. Tot slot zei Biden dat de VS hopen dat de weg geopend kan worden naar een duurzame terugkeer van de rust.

De regering van Biden had eerder al haar diepe bezorgdheid uitgedrukt over de escalatie van het geweld en beide partijen met hoogdringendheid opgeroepen tot een de-escalatie.

Minister spreekt met Palestijns president

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft woensdagavond via de telefoon gesproken met de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Hij vroeg om de raketaanvallen vanop de Gazastrook naar Israël te stoppen.

“Ik sprak met president Abbas over de huidige situatie in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Ik heb mijn medeleven uitgedrukt voor de levens die verloren zijn. Ik heb benadrukt dat de raketaanvallen moeten stoppen en dat er nood is aan een de-escalatie van de spanningen”, schreef Blinken op Twitter. “Israëliërs en Palestijnen verdienen op een gelijkwaardige manier vrijheid, waardigheid, veiligheid en voorspoed.”

Het ging om het eerste contact op een hoog niveau tussen de administratie van president Joe Biden en de Palestijnen.

Gezant sturen

Blinken kondigde eerder op de dag aan een gezant te sturen naar Israël en de Palestijnse gebieden, om er met vertegenwoordigers van beide partijen te spreken. Topdiplomaat Hady Amr zal er ook in naam van president Biden aandringen op een de-escalatie.

Minister Blinken veroordeelde ook met klem de raketaanvallen van “terreurorganisatie Hamas” vanop de Gazastrook. “Israël heeft het recht zich te verdedigen en de Palestijnen hebben het recht om in veiligheid te leven. Het belangrijkste is nu dat het geweld stopt”, zei de minister. Hij herhaalde ook het doel van de VS om tot een Tweestatenoplossing te komen. “Dit geweld brengt ons verder weg van dat doel.”

Nog woensdag blokkeerden de VS een gemeenschappelijk verklaring van de VN-Veiligheidsraad, waarin onder meer een verklaring van diepe bezorgdheid over het geweld was opgenomen en die opriep om alle gevechten onmiddellijk stop te zetten. Volgens de VS is zo’n verklaring niet bevorderlijk voor een de-escalatie tussen Israëli’s en Palestijnen.

AANGERADEN