Al 1.500 raketten afgevuurd vanop Gazastrook, Israël gaat aanvallen uitbreiden

Foto: AP

Er zijn sinds maandagavond al bijna 1.500 raketten afgevuurd vanop de Gazastrook naar Israël. Dat meldt het Israëlische leger donderdagnacht. Israël besliste dan weer om zijn militaire operaties op de Gazastrook nog uit te breiden, melden lokale media.

Woensdag had Israël nog melding gemaakt van ongeveer 1.000 raketten vanuit verschillende steden op de Gazastrook. Ook in de nacht van woensdag op donderdag ging in Israël het raketalarm af, deze keer in het noorden van het land. Tot nu toe hadden de raketlanceringen door Hamas vanop de Gazastrook enkel alarmen laten afgaan in het zuiden en in Tel Aviv, waar minstens één explosie te horen was.

Sinds maandagavond, toen het geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen escaleerde, zijn door de raketaanvallen door de Palestijnen al minstens 6 Israëliërs om het leven gekomen en meer dan 200 anderen gewond geraakt. Het Israëlische leger reageerde met bombardementen, naar eigen zeggen de grootste sinds de Gaza-oorlog in 2014. Volgens het Gezondheidsministerie in Gaza kwamen al 65 Palestijnen om en raakten honderden anderen gewond.

Al 1.500 raketten afgevuurd vanop Gazastrook, Israël gaat aanvallen uitbreiden
Foto: EPA-EFE

Israëlische aanvallen gepland

Volgens de Israëlische media heeft het veiligheidskabinet van het land beslist om zijn militaire operaties nog uit te breiden. Het leger gaat “symbolen van de heerschappij van Hamas” aanvallen in de Palestijnse gebieden. Zo zou het al een aanval op het ministerie van Financiën hebben aangekondigd, om het moeilijker te maken voor Hamas om financiële controle te behouden.

Het Israëlische leger liet woensdag ook nog weten dat een Palestijn gedood werd bij een confrontatie met het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van de stad Naplouse. Eerder liet het leger weten het vuur te hebben geopend op een Palestijnse “aanvaller”, die “geneutraliseerd” werd.

Woensdag kwamen zo al 3 Palestijnen om het leven bij confrontaties tussen Palestijnen en het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Eerder kwam ook al een tiener om in het dorp Aqaba en een twintiger in het vluchtelingenkamp van Al-Fawwar.

Rellen

De spanningen lopen erg hoog op tussen de Israëliërs en Palestijnen nadat maandagavond rellen uitbraken in Oost-Jeruzalem, waar Israëli’s Palestijnse bewoners uit hun huizen zetten. Ondertussen braken ook in verschillende andere steden de afgelopen dagen rellen uit tussen Joodse en Arabische Israëli’s.

De Israëlische premier Benjamin Netanjahu gaf op Twitter aan dat hij de bevoegdheden van de politie wil uitbreiden vanwege het geweld.

LEES OOK. Raketten van Hamas en Israëlische bommen vliegen heen en weer, wereld vreest “grootschalige oorlog”: is er nog een oplossing mogelijk? (+)

AANGERADEN