Dodental loopt op in Gazastrook: al zeker 83 mensen omgekomen, onder wie 17 kinderen

Bron © BELGA

Foto: AP

In de Gazastrook loopt het dodental en het aantal slachtoffers fors op. Volgens de plaatselijk autoriteiten zijn al zeker 83 mensen om het leven gekomen, onder wie zeventien kinderen. Er zijn ook al bijna 500 gewonden geteld. Israël meldt zeven dodelijke slachtoffers onder wie een kind en een soldaat. Nog volgens het Israëlische leger zouden al zo’n 1.600 raketten afgevuurd zijn.

Sinds maandagavond, toen het geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen escaleerde, zijn door de raketaanvallen door de Palestijnen al minstens zeven Israëliërs om het leven gekomen en meer dan 200 anderen gewond geraakt. Het Israëlische leger reageerde met bombardementen, naar eigen zeggen de grootste sinds de Gaza-oorlog in 2014. Volgens het Gezondheidsministerie in Gaza kwamen al 83 Palestijnen om, onder wie 17 kinderen, en honderden anderen raakten gewond.

LEES OOK. Raketten van Hamas en Israëlische bommen vliegen heen en weer, wereld vreest “grootschalige oorlog”: is er nog een oplossing mogelijk? (+)

Nog volgens het Israëlische leger (IDF) heeft de islamistische beweging Hamas al meer dan 1.600 raketten op Israël afgeschoten vanaf de Gazastrook. In de nacht van woensdag op donderdag is ook voor het eerst sinds het escaleren van het geweld een raket op het noorden van Israël afgevuurd. De meeste raketten komen niet aan of worden onderschept door het luchtafweergeschut, aldus het IDF. De Israëlische krijgsmacht waarschuwt Hamas voor “een antwoord”. In de Gazastrook heeft de joodse staat ongeveer zeshonderd doelen aangevallen. Het leger zegt onder meer de centrale bank van Hamas te hebben vernietigd.

De luchtaanvallen volgden op de gewelddadige botsingen van de afgelopen weken. Er vonden in de nacht van woensdag op donderdag in verschillende steden opnieuw felle confrontaties plaats tussen de Palestijnse en Joodse inwoners. De politie heeft al honderden mensen aangehouden. De Israëlische premier Benjamin Netanjahu gaf op Twitter aan dat hij de bevoegdheden van de politie wil uitbreiden vanwege het geweld.

Dodental loopt op in Gazastrook: al zeker 83 mensen omgekomen, onder wie 17 kinderen
Foto: EPA-EFE

Veiligheidsraad VN

Tunesië, Noorwegen en China hebben woensdagavond gevraagd om vrijdag een nieuwe bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie bijeen te roepen. De sessie, waaraan ook Israël en de Palestijnen zouden moeten deelnemen, wordt de derde bijeenkomst van de Veiligheidsraad sinds maandag.

De bedoeling van de nieuwe vergadering zou niet zijn om nog meer bijeenkomsten te organiseren of nog verklaringen op te stellen, maar ‘om te proberen een bijdrage te leveren om tot een vrede te komen en om een Veiligheidsraad te hebben die in staat is om op te roepen tot een staakt-het-vuren’.

Tijdens de eerste twee vergadering via videoconferentie, die plaatsvonden achter gesloten deuren, hadden de VS zich verzet tegen het aannemen van een gemeenschappelijke verklaring waarin wordt opgeroepen om een einde te maken aan het geweld. Volgens de VS is zo’n verklaring op dit moment contraproductief. De veertien andere leden van de Veiligheidsraad waren naar verluidt wel voorstander van de tekst.

LEES OOK. Amerikaanse president Joe Biden over onrust Midden-Oosten: “Hoop dat geweld snel stopt, maar Israël heeft recht om zich te verdedigen”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is intussen ook in gesprek gegaan met de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Hij vroeg hem via de telefoon om de raketaanvallen vanop de Gazastrook te stoppen. “Ik heb benadrukt dat de raketaanvallen moeten stoppen en dat er nood is aan een de-escalatie van de spanningen”, schreef Blinken op Twitter. “Israëliërs en Palestijnen verdienen op een gelijkwaardige manier vrijheid, waardigheid, veiligheid en voorspoed.”

Door evdg,hrt
AANGERADEN