Myanmar veroordeelt voor eerst sinds coup journalist tot celstraf

Bron © BELGA

Foto: AFP

Een journalist in Myanmar is veroordeeld tot drie jaar cel vanwege zijn berichtgeving over de protesten tegen de militaire staatsgreep. Min Nyo, van de zender DVB (Democratic Voice of Burma), is de eerste journalist die veroordeeld wordt sinds de staatsgreep van het leger in februari.

Volgens DVB werd Min Nyo veroordeeld op grond van artikel 505 (a) van het strafwetboek, dat de verspreiding van informatie die kan leiden tot muiterij onder veiligheidstroepen, strafbaar stelt. De journalist deed verslag van de demonstraties in de stad Pyay, waar een demonstrant om het leven kwam. Hij werd op 3 maart opgepakt. Tijdens zijn detentie zou hij “bruut zijn mishandeld” en gewond zijn geraakt, aldus de nieuwsorganisatie.

De militaire overheid treedt hard op tegen de demonstranten en onafhankelijke media. Tot dusver zijn de licenties van acht mediakanalen, waaronder DVB, ingetrokken. In maart werd ook een Poolse journalist werkzaam voor het Duitse persbureau DPA aangehouden. Ook hij bracht verslag uit van de demonstraties in de stad Pyay.

De strijdkrachten grepen 1 februari de macht in Myanmar en arresteerden regeringsleider Aung San Suu Kyi. Veiligheidstroepen reageren sindsdien met veel geweld op demonstraties van burgers die het herstel van de democratie eisen. Er zijn naar schatting meer dan 780 burgerdoden gevallen.

AANGERADEN