Vlaanderen is klaar voor het grote vaccinatie-offensief

Vaccinatiecentrum van Lommel Foto: Raymond Lemmens

We mogen het eindelijk schrijven: de vaccinatiecampagne zit op kruissnelheid. Volgende week vertrekken de eerste uitnodigingen voor de brede bevolking. Vanaf 24 mei zet Vlaanderen 750.000 prikken per week. En de wachttijd voor een tweede prik van het AstraZeneca-vaccin wordt teruggebracht naar acht weken.

LEES OOK. Wanneer word ik gevaccineerd? Ontdek hier wanneer het jouw beurt is

De Vlaamse vaccinatiecampagne zit op schema. Volgende week worden ruim een half miljoen prikjes gezet. In de week van 24 mei klimt het aantal naar 750.000 per week. Dan zullen ook voor het eerst systematisch Vlamingen die jonger zijn dan 65 jaar en geen onderliggende aandoeningen hebben, gevaccineerd worden.

“Ons doel is nog altijd om tegen 24 mei klaar te zijn met het vaccineren van alle risicopatiënten”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Nadien volgt dus de brede bevolking. De kans is groot dat sommige vaccinatiecentra volgende week al de eerste uitnodigingen kunnen uitsturen. Dat zal zoals steeds van oud naar jong gebeuren.

Tegen 11 juli zal iedere volwassen Vlaming die dat wil een eerste dosis gehad hebben. Ruim een maand later – half augustus – zullen alle volwassenen volledig gevaccineerd zijn. Er is een versnelling van twee weken, omdat de wachttijd tussen de eerste en tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin wordt teruggebracht van twaalf naar acht weken.

AstraZeneca

In de bijsluiter van het vaccin staat dat de tweede dosis mag gegeven worden tussen week 8 en 12. “Op basis van de eerste wetenschappelijke gegevens adviseerden we aanvankelijk twaalf weken, maar intussen is duidelijk geworden dat de tweede dosis al na acht weken een goed immuunantwoord geeft”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (U Antwerpen) en lid van de taskforce vaccinatie.

De kortere wachttijd geldt voor iedereen die sinds gisteren een uitnodiging heeft ontvangen voor een vaccinatie met AstraZeneca. Voor wie al een eerste prik heeft gehad of eerder werd uitgenodigd, blijft het interval twaalf weken. “We begrijpen dat sommige mensen die al een afspraak hebben voor een tweede AstraZeneca-prik, dit willen vervroegen. Maar we kunnen op die vraag niet ingaan”, zegt Moonens. “Dat zou de vaccinatiecampagne weer vertragen, doordat er dan de eerstvolgende weken minder dosissen beschikbaar zouden zijn voor eerste dosissen. Ook voor de organisatie van de vaccinatiecentra is dit niet mogelijk.”

Door Anton Goegebeur
AANGERADEN