Zwangere Sofie De Vuyst staakt strijd tegen positieve dopingtest en ook haar carrière: “Ik kan iedereen recht in de ogen kijken”

 ©  Geert De Rycke

We zien Sofie De Vuyst (34) niet meer terug in het peloton. De Oost-Vlaamse staakt haar kruistocht om te bewijzen dat de positieve dopingtest, die ze op 18 september 2019 liet optekenen, buiten haar wil om was. Ze richt zich nu op de geboorte van haar eerste kindje, dat voor augustus is voorzien.

Hugo Coorevits

In november 2019 testte De Vuyst bij een controle buiten competitie positief op exogene steroïden. Ze werd op non-actief gezet en zag daardoor haar transfer naar Mitchelton-Scott afspringen. “Na maanden aandringen kregen we de kans om enkele voedingssupplementen te laten onderzoeken in een onafhankelijk lab van het WADA in Keulen”, schrijft ze op Facebook. “In een van de supplementen werd een verboden stof aangetroffen. Voor ons was het dus duidelijk dat dit de aanleiding was van de positieve test. De puzzelstukjes vielen in elkaar.”

“We stapten naar de disciplinaire commissie, maar helaas was dat niet voldoende. In beroep gaan is geen optie, aangezien dat in Zwitserland moet gebeuren en daar hangt een onrealistisch prijskaartje aan vast. Eén ding is zeker: ik sta recht in mijn schoenen en durf iedereen recht in de ogen kijken.”

De Vuyst heeft wel iets om naar uit te kijken. In augustus verwacht ze met ex-renner Bart De Clercq haar eerste kindje. In 2019 pakte De Vuyst met de Brabantse Pijl haar grootste zege. Dat jaar werd ze ook uitgeroepen tot Flandrienne van het Jaar.(hc)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten