Zondag al openbare zitting van VN-Veiligheidsraad over Midden-Oosten

Bron © BELGA

De VS zouden een zitting die gevraagd was voor vrijdag geblokkeerd hebben. Foto: AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag om 16.00 uur Belgische tijd dan toch samen voor een openbare virtuele vergadering. Dat melden diplomaten. Verschillende landen hadden om zo’n zitting op vrijdag gevraagd, maar de Verenigde Staten voelden daar niet veel voor.

De sessie werd gevraagd door Tunesië, Noorwegen en China. Ook de VN-vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten Tor Wennesland en vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen zouden moeten deelnemen.

De VS hadden zich verzet tegen een spoedvergadering op vrijdag en stelden voor om de vergadering dinsdag te houden. Uiteindelijk gingen ze akkoord om op zondag bijeen te komen, aldus een diplomaat. Om een virtuele vergadering te kunnen organiseren is een consensus nodig van de 15 leden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had eerder aan de pers gezegd dat de VS voorstander zijn van een vergadering begin volgende week. “Ik hoop dat dat de diplomatie een beetje tijd zal geven om resultaten te boeken en om te zien of we een de-escalatie kunnen bereiken”, aldus de minister, die eerder een gezant naar Israël en de Palestijnse gebieden zei te sturen.

Bondgenoot van Israël

De Veiligheidsraad heeft deze week al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. Dat leidde niet tot een gezamenlijke verklaring. Daarmee hadden alle vijftien leden moeten instemmen, maar naar verluidt lagen de VS dwars.

Washington geldt als een belangrijke bondgenoot van Israël. De Amerikaanse regering benadrukte deze week dat de Israëliërs het recht hebben zich te verdedigen tegen raketaanvallen, maar riep ook op al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen.

Vier Europese leden van de raad kwamen deze week alvast met een eigen gezamenlijke verklaring. Noorwegen, Estland, Frankrijk en Ierland noemden het onacceptabel dat ook veel burgerslachtoffers vallen bij de strijd.

AANGERADEN