‘Niet voor gevoelige kijkers’: Belgian Cat Julie Allemand vernedert veel grotere tegenspeelster met subliem blok

Julie Allemand staat met Montpellier in de finale van de Franse basketbalcompetitie. De Belgian Cat en haar team wonnen de beslissende partij tegen Bourges met 74-73. De 24-jarige Allemand was goed voor 6 punten, 2 rebounds en 3 assists, waaronder de pass voor de beslissende korf. Maar iets daarvoor pakte de Luikse uit met een ge-wel-dig blok.

Allemand staat vooral bekend om haar uitstekend spelinzicht en goed getimede korven in vierde quarters, maar de Belgian Cat is ook een begenadigde verdedigster. In de WNBA bij Indiana liet ze dat bijna elke wedstrijd zien, met onder anderen heel wat steals en regelmatig een mooi blok.

Ook Kristen Cherie Mann werd nu het slachtoffer van de topatlete in Allemand. De Luikse is ‘amper’ 1m73 groot, maar timede haar sprong perfect en sloeg de bal vakkundig uit de handen van de 13 centimeter grote Amerikaanse van Bourges. En dat op zo’n cruciaal moment, in de laatste minuut.

In de finale van de Franse titelfinale neemt Montpellier het op tegen Landes, dat won van Lyon. Bij die laatste club keert Allemand volgend seizoen terug.

Geen WNBA

De Luikse gaat dit seizoen trouwens niet opnieuw in de WNBA aan de slag, ondanks haar sterk eerste campagne in de VS. Allemand trekt na de Franse finale met de Belgian Cats naar het EK en de Olympische Spelen. Midden augustus zou ze dan in principe kunnen aansluiten bij Indiana, maar Allemand kiest voor een rustperiode om daarna opnieuw bij Lyon te gaan spelen.

“Nadat we erover hebben nagedacht en gesproken met haar, hebben we beslist dat dit de beste aanpak is”, aldus Indiana Fever-coach Marianne Stanley. “We hebben haar op de lijst met geschorsten gezet, zodat ze het volgende seizoen wel bij ons kan spelen.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN