Tim Merlier had een “slechte dag” in de Giro, maar werd verrast door vriendin Cameron: “Ik blijf spijtig genoeg wel niet lang”

Geen tweede ritzege voor Tim Merlier in de Ronde van Italië. Onze landgenoot stuitte in de zevende etappe op een oersterke Caleb Ewan. Na de finish wachtte wel een verrassing voor de sprinter van Alpecin-Fenix, meer bepaald zijn lief Cameron Vandenbroucke.

LEES OOK. Caleb Ewan snelt opnieuw naar winst in verraderlijke massasprint in de Giro, Tim Merlier strandt op plek drie

Merlier zocht geen excuses na de verloren sprint in Termoli. “Ik had een slechte dag eigenlijk. Meer kan ik er niet van zeggen. Ik zat gewoon te ver toen Gaviria zijn verrassingsaanval plaatste. Op zich was ik wel nog goed, maar ik zat gewoon te ver. Vanochtend voelde ik me nog goed, maar in de koers zelf werd ik precies in slaap gewiegd”, was de Oost-Vlaming zelfkritisch.

Of die sanitaire stop op 25 km van de streep mee te maken had? “Ik weet het niet. Dat kan, maar ik heb dat wel al meer gehad hoor. Ik denk niet dat dit de oorzaak is. Ik had iets dichter moeten zitten op dat knikje dat op zich geen probleem was. Ik zat daar al iets te ver. Dan moest ik al op 300 meter van de week beginnen versnellen. Ik zat daar al iets te veel in de wind. Ik had niet meer die versnelling in de benen. Dat zie ik ook aan de wattages die ik afleverde. Jammer. Ik had nu het gevoel dat ik niet meer aan Ewan kon en moest mijn poging eigenlijk opgeven. Ewan is een pak lichter dan mij, maar dat is wel een aankomst die me in een goede dag wel moet liggen.”

“Eerst dacht ik Ewan nog te kunnen remonteren, maar dat lukte niet omdat ik niet fris genoeg was. En Ewan had twee ‘spurten’ in zijn benen. Het is zonde voor de ploeg, want ze brachten me voorbeeldig voorin”, aldus Merlier. “Nu is het eerst twee dagen overleven en hopen dat we maandag opnieuw kunnen sprinten. Ik probeer goed te slapen en goed te herstellen. En laat ons hopen dat het tempo in de bergen niet te hoog ligt de volgende twee dagen.”

Tim Merlier had een “slechte dag” in de Giro, maar werd verrast door vriendin Cameron: “Ik blijf spijtig genoeg wel niet lang”
Foto: BELGA

“Heel blij”

Na de finish keek Merlier wel plots vriendin Cameron Vandenbroucke in de ogen. De Belgische sprinter wist dat de dochter van wielerlegende Frank zou afzakken naar Italië, maar niet dat ze vrijdag de finish al zou halen. Een aangename verrassing dus voor Merlier.

“Ik ben blij”, lachte Vandenbroucke, die Merlier dus van thuis uit de eerste massasprint van deze Giro zag winnen. “Ik zag het op de tv. We zijn twee weken naar Tenerife geweest en Tim heeft daar hard gewerkt. Hij werd daarvoor dus beloond. Ik was super blij voor hem. Ik was ook aan het roepen. Of hij nog gaat scoren? Maandag zou leuk zijn, maar dat weet je nooit. Ik hoop het. Hij kon het een paar dagen geleden al niet geloven, toen hij mij belde een uur na de koers.”

De 22-jarige Vandenbroucke blijft wel niet zo lang in de Giro. “Ik vertrek zondagmorgen, dus twee dagen. Met corona is lang blijven een beetje moeilijk. Dus dat ik hem hier nu al even heb kunnen zien, dat maakt me heel blij. Of ik stress krijg van zo’n sprint? Ja, best wel. Maar hij zegt dat allemaal een nieuwe ervaring is, ondanks dat het soms zwaar is met het vele reizen.”

Door Maarten Delvaux, Hugo Coorevits, Vincent Van Genechten
AANGERADEN