Britten bibberen voor Indiase variant: “Mogelijk in juli weer 1.000 doden en 10.000 ziekenhuisopnames per dag”

Bron © belga, the guardian, bbc news

Foto: AFP

De schrik voor de Indiase coronavariant zit er goed in bij de Britten. Volgens experts is de variant mogelijk nog 50 procent besmettelijker dan de al zeer besmettelijke Britse variant en zouden er tegen eind juli opnieuw 1.000 doden en 10.000 ziekenhuisopnames per dag kunnen zijn in het Verenigd Koninkrijk. Premier Boris Johnson riep vrijdag in allerijl nog een persconferentie samen. “Mogelijk komen de aangekondigde versoepelingen in het gedrang.”

De besmettingscijfers in het Verenigd Koninkrijk liggen momenteel over het algemeen heel laag. Maar het aantal bevestigde besmettingen met de Indiase variant verdubbelde de afgelopen week wel van 520 naar 1.313, zo blijkt uit gegevens van Public Health England.

Cijfers die volgens de Britse expertengroep SAGE nog fors zouden kunnen doorstijgen. “Zonder de nieuwe variant zou de derde golf in juli en augustus allicht hebben meegevallen. Mogelijk met nog 4.000 tot 11.000 coronadoden, maar niets op de schaal van de verwoestende golf die we in de winter hebben gehad”, zo luidde het vrijdagavond. “Als de Indiase variant echter nog 50 procent besmettelijker is dan de Britse variant - wat volgens ons onderzoek een realistische mogelijkheid is - dan zouden we eind juli weer naar 1.000 doden én 10.000 ziekenhuisopnames per dag kunnen gaan.”

En daarom wordt er nu ingegrepen. Het Verenigd Koninkrijk gaat de toediening van de tweede vaccindosis versnellen voor de 50-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen, zo kondigde premier Boris Johnson vrijdag aan. Concreet wordt de tussenpauze teruggebracht van twaalf naar acht weken. “We geloven dat deze variant besmettelijker is dan de vorige”, aldus Johnson. “Als de variant maar lichtjes besmettelijker is, kunnen we de economie zoals gepland verder openen. Als de variant daarentegen veel besmettelijker is, dan zullen we harde keuzes moeten maken”, aldus de Britse premier.

Fase 3 van de versoepelingen, die komende maandag ingaat, gaat sowieso nog door. Vanaf dan mogen de Britten onder meer buiten weer met maximaal dertig personen samenkomen, mogen zes personen of twee gezinnen weer samen binnen afspreken en mag de horeca weer volledig open. “Maar als we niet voorzichtig zijn kan dit wel een effect hebben voor de versoepelingen van juni (fase 4 zou normaal gezien ingaan op 21 juni, red.).”

Vanaf die datum zouden ook nachtclubs de deuren weer mogen openen en zouden ook andere restricties versoepeld worden. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren, is nu nog afwachten.

Duitsland zet Groot-Brittannië opnieuw op risicolijst

Omwille van de opmars van de Indiase variant gaat de Duitse overheid Groot-Brittannië vanaf zondag opnieuw op de lijst van risicolanden plaatsen. Dat meldt het vooraanstaande Robert Koch Institute (RKI).

Reizigers die vanuit Groot-Brittannië in Duitsland aankomen, moeten binnen 48 uur een coronatest afleggen en 10 dagen in quarantaine gaan, tenzij ze een negatieve test kunnen voorleggen, gevaccineerd zijn of kunnen bewijzen dat ze het virus reeds opgelopen hebben.

Door mtm
MEER OVER HET CORONAVIRUS