Ploegmakker van Wout van Aert juicht te vroeg na dolle sprint in Hongarije, gele trui Jordi Meeus crasht en wordt gecheckt door teamgenoot

Bron © BELGA

Jordi Meeus speelde vrijdag zijn gele leiderstrui kwijt in de Ronde van Hongarije (2.1). De jonge Limburger van BORA - hansgrohe kwam ten val in de derde etappe, gewonnen door de Duitser Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), die opnieuw naar de leiding gaat in het klassement.

In de etappe van 142 kilometer tussen Veszprem en Tata kozen vijf renners voor de vroege vlucht, maar uiteindelijk leek het voor de derde dag op rij een massasprint te worden in Hongarije. De aanloop daarnaartoe werd echter ontsierd door verschillende valpartijen.

Op iets meer dan een kilometer voor de streep kwam ook Meeus, die donderdag de gele trui veroverd had met een sprintzege, ten val. Hij kwam er wel vanaf zonder zware blessures. Ploegmakker Rüdiger Selis testte al snel de reflexen van de Belg, die duidelijk maakte dat hij “oke” was.

Een beperkt groepje scheurde zich door de valpartijen af en sprintte ondanks een late uitval van Fred Wright voor de zege. En daarin duwde Bauhaus, de winnaar van de openingsetappe, zijn voorwiel net voor dat van de heroptredende Nederlander Mike Teunissen over de streep. De wederoptredende Nederlander juichte wel, maar te vroeg dus. “Ik dacht dat ik gewonnen had”, reageerde de ploegmakker van Wout van Aert na afloop.

Wright, een ploegmaat van Bauhaus, werd nog derde. De Belgen Jordi Warlop en Timothy Dupont finishten als zesde en zevende.

Veel kans lijkt Bauhaus niet te maken om zaterdag zijn gele trui met succes te verdedigen: de vierde etappe eindigt met een aankomst bergop van 12 kilometer in Kekestesto. Ben Hermans is één van de topfavorieten voor winst.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN