Onrust Midden-Oosten: Israëlische aanval verwoest gebouw van al-Jazeera en Associated Press in Gazastrook

Bron © BELGA

Nadat er eerst een waarschuwing werd uitgestuurd, heeft het Israëlische leger zaterdagnamiddag ook een aanval uitgevoerd op een gebouw in de Gazastrook. In het gebouw hadden internationale nieuwsmedia als al-Jazeera en Associated Press (AP) hun kantoor. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er vielen. De Israëlische luchtmacht liet zaterdag ook weten dat het de woonst van een Hamas-leider heeft aangevallen.

LEES OOK. Het regent verwijten en verdachtmakingen in Israëlische politiek: wie heeft het in de voorbije weken doen escaleren? (+)

De escalatie in de Gazastrook is intussen al zes dagen aan de gang. Zaterdag kwamen tien Palestijnen - acht volwassenen en twee kinderen - om het leven bij een aanval op een vluchtelingenkamp. En in de namiddag werd een flatgebouw onder vuur genomen. “Bommen kunnen op ons kantoor vallen. We zijn de trappen vanop de elfde verdieping afgerend en zien het gebouw nu van ver”, zo schreef Fares Akram, een correspondent voor AP in de Gazastrook, op Twitter. Het Israëlische leger had inderdaad verwittigd dat ze het gebouw ging aanvallen.

Onrust Midden-Oosten: Israëlische aanval verwoest gebouw van al-Jazeera en Associated Press in Gazastrook
Foto: AP

Een uur na de waarschuwing begon het bombardement. Alles werd live uitgezonden door al-Jazeera. Het volledige gebouw werd met de grond gelijkgemaakt. Journalisten van AFP zagen hoe het dertien verdiepingen tellende gebouw door verscheidene raketten werd verpulverd.

Onrust Midden-Oosten: Israëlische aanval verwoest gebouw van al-Jazeera en Associated Press in Gazastrook
Foto: AP

Twee seconden

“Ik heb hier elf jaar lang gewerkt”, zegt al-Jazeera-correspondent Safwat al-Kahlout. “We hebben zo veel nieuws gebracht vanuit dit gebouw. We hebben hier heel wat professionele en persoonlijke dingen meegemaakt en in twee seconden is dat allemaal met de grond gelijk gemaakt. Toch is geen enkele collega gestopt met werken: we blijven het nieuws brengen.”

De CEO van Associated Press, Gary Pruitt, liet in een statement weten geschokt te zijn door de aanval. Hij bevestigde wel dat het bedrijf tijdig op de hoogte gebracht was en dat zijn journalisten op tijd het gebouw hadden kunnen verlaten.

Onrust Midden-Oosten: Israëlische aanval verwoest gebouw van al-Jazeera en Associated Press in Gazastrook
Foto: REUTERS

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger werd het gebouw aangevallen omdat er militaire inlichtingendiensten van Hamas in de toren verscholen waren. In het gebouw waren nog meer kantoren en ook appartementen. De woordvoerder zei ook dat ruim op voorhand werd gecommuniceerd dat het bombardement zou komen en dat iedereen de tijd had om te evacueren.

‘Roof-knockers’

Op Twitter probeert de luchtmacht nog uit te leggen waarom ze het gebouw hebben aangevallen. “Er zijn meerdere grote flats, waarvan we weten dat Hamas ze gebruikt als burgerschild. Vandaar uit worden aanvallen op Israël gepland. Dat maakt van die gebouwen terechte militaire doelwitten. Maar we ondernemen wel stappen om ervoor te zorgen dat de burgers niet geraakt worden. We bellen bewoners, sturen hen sms’en. En voor het bombardement sturen we eerst zogenoemde ‘roof-knockers’, die enkel een luide knal maken op het dak, maar nog niet voor vernieligen zorgen.”

Vooraanstaand leider

De Israëlische luchtmacht meldde zaterdag nog dat het de woning gebombardeerd heeft van Khalil al-Hajja, een vooraanstaand leider van Hamas, de islamtistische organisatie die Gaza bestuurt. Al-Hajja is het plaatsvervangend hoofd van het politiek bureau van Hamas. Het huis dient als terreur-infrastructuur, meldt de luchtmacht. Naar verluidt was de man niet thuis.

8 vrouwen, 2 kinderen

Eerder zaterdag waren er ook bombardementen geweest op een vluchtelingenkamp in het Westen van de Gazastrook. Onder de slachtoffers waren acht kinderen en twee vrouwen. Zij werden volgens medische bronnen gedood in een gebouw in het vluchtelingenkamp Al Shati.

In Israël stierf een man na een raketaanval vanuit Gaza. Zijn huis in Ramat Gan, in het centrum van Israël, werd geraakt. Volgens het Israëlische leger zijn intussen honderden raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook, gericht op doelwitten in het hele land.

Volgens de laatste schattingen vielen bij het escalerende conflict de voorbije dagen al 140 doden, onder wie 39 kinderen. Meer dan 950 mensen raakten gewond bij de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Op Israëlisch grondgebied zijn 9 mensen om het leven gekomen, onder wie een jongetje van 6 jaar. Er vielen ook al meer dan 560 gewonden.

AANGERADEN