Arrestaties en gewonden in Glasgow na ‘kampioenenviering’ Rangers

 ©  ISOPIX

Bron: BELGA

Drie politieagenten zijn gewond geraakt en meer dan twintig arrestaties zijn verricht nadat fans van Rangers FC zaterdag in de Schotse stad Glasgow de straat opgingen om het kampioenschap van hun club te vieren. De ploeg van coach Steven Gerrard had al meer dan twee maanden geleden de Schotse Premiership gewonnen, maar kreeg de bijbehorende trofee zaterdag uitgereikt na een 4-0 overwinning tegen Aberdeen.

Fans verzamelden zich in groten getale buiten bij het Ibrox Stadium en negeerden smeekbeden van de club en de overheid om naar huis te gaan toen ze vanaf het stadion richting het centrum van de stad trokken. Vanwege het coronavirus gelden er strenge beperkingen en de Schotse competitie werd het hele seizoen achter gesloten deuren afgewerkt.

De oproerpolitie werd opgeroepen om de menigte uiteen te drijven. “Naarmate de feestelijkheden vorderden, werden delen van de menigte steeds wanordelijker, werden eigendommen vernield en mensen aangevallen”, liet politiecommandant Mark Sutherland in een verklaring weten. “Onze agenten werden het middelpunt van de aandacht van de menigte die vuurpijlen en lichtkogels naar hen gooiden.”

De Schotse minister van Justitie Humza Yousaf zei dat hij contact opneemt met de voetbalautoriteiten. “Dit egoïstische en onverantwoordelijke gedrag brengt het leven van anderen in gevaar - supporters, de dienstdoende politie en de bredere gemeenschap”, zei Yousaf in een verklaring op sociale media. “We hebben dit al met Rangers besproken en zullen contact opnemen met de politie en de voetbalautoriteiten om te bekijken welke verdere actie kan worden ondernomen.”

De Schotse regering had eerder kritiek op de reactie van Rangers nadat duizenden fans zich hadden verzameld in het weekend dat ze begin maart de titel veroverden. (belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten