Gentse huisbazen kunnen 8.000 euro krijgen, als ze niet boven vastgelegde prijs verhuren

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent -

Vanaf 1 juni kunnen eigenaars van huurpanden een subsidie tussen de 4.000 en 8.000 euro krijgen in Gent, als ze hun huurpand beter isoleren of renoveren. In ruil moeten ze hun pand wel verhuren aan prijzen die de Stad Gent oplegt.

Dakisolatie, centrale verwarming, dubbele beglazing, … Voor een hele reeks energiezuinige renovaties kunnen eigenaars van huurpanden vanaf 1 juni aanspraak maken op een nieuwe subsidie van de Stad Gent. Die loopt op van 4.000 euro voor een studio tot 8.000 euro voor een huis met drie slaapkamers.

Met het geld wil schepen van Wonen, Tine Heyse (Groen), huisbazen aansporen om slecht geïsoleerde panden te renoveren. In de onderste laag van de woonmarkt in Gent wonen heel wat mensen in panden die in slechte staat zijn en niet meer aan de Vlaamse normen voldoen.

De subsidie moet huisbazen overtuigen de panden te verbeteren. “We nemen de verhuurder bij hde hand en kijken samen waar we kunnen ondersteunen”, zegt Heyse.

Huurprijzen

De keerzijde van de medaille zijn door de Stad Gent geplafonneerde huurprijzen. Een huisbaas die de subsidie wil krijgen, moet beloven het pand nadien onder een bepaalde prijs te verhuren.

Voor een éénslaapkamerappartement met een slechte EPC-waarde is dat bijvoorbeeld 612 euro per maand (zonder kosten en lasten). Voor een degelijk geïsoleerd huis met drie slaapkamers mag niet meer dan 952 euro per maand gevraagd worden.

Gentse huisbazen kunnen 8.000 euro krijgen, als ze niet boven vastgelegde prijs verhuren
Dit zijn de maximale huurprijzen, per aantal slaapkamers en EPC-waarde. Foto: Stad Gent

De prijzen liggen net onder de drempels waarvoor iemand nog een huurpremie of huursubsidie kan krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook mensen die al meer dan vier jaar op de wachtlijst voor een sociale woning staan, dergelijke panden huren.

Zodra de subsidie door de gemeenteraad is goedgekeurd, zal de Stad Gent mere informatie verspreiden.

Door Bert Staes
AANGERADEN