Buitenlandse pers in Israël hekelt aanval op gebouw in Gaza waar media waren gevestigd: “Geen enkel bewijs dat Hamas dat gebouw gebruikte”

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Vereniging van de Buitenlandse Pers (FPA), een organisatie van journalisten in Israël en de Palestijnse gebieden, heeft vragen opgeworpen rondom de Israëlische toewijding voor een vrije pers, nadat het Israëlisch leger (IDF) zaterdag een torengebouw in Gaza heeft vernietigd waar media waren gehuisvest.

LEES OOK. Vlaamse Hannelore zit al dagen vast in schuilkelder in Gaza: “Alles davert constant, ik weet niet eens hoe dichtbij de bommen vallen” (+)

In een verklaring zei de FPA zondag dat de beslissing om het gebouw tijdens het conflict met Hamas te vernietigen “zeer zorgwekkende vragen doet rijzen rondom de Israëlische bereidwilligheid om zich te bemoeien met de vrijheid van de pers.” “Wij namen er akte van dat Israël geen enkel bewijs heeft voorgelegd om zijn claim te staven dat Hamas het gebouw gebruikte.”

De organisatie, die zegt dat 480 van haar leden voor buitenlandse media werken, heeft om een bijeenkomst met Israëlische functionarissen rondom het incident gevraagd.

De raid van de Israëlische luchtmacht vernietigde onder meer kantoren van het Amerikaanse persbureau AP en de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De gebruikers van het gebouw waren vooraf gewaarschuwd.

Het IDF zei dat de al-Jala toren “een belangrijke operatiebasis van Hamas is voor militaire inlichtingen”.

AANGERADEN