Egan Bernal in tranen na eerste ritzege in grote ronde en roze trui: “Ik heb hier veel voor opgeofferd”

 © Maarten Delvaux

Egan Bernal verbrodde het Belgische feestje op zondag door Remco Evenepoel de roze trui te ontzeggen in de Giro. De Tourwinnaar van 2019 sloeg toe op de pittige slotklim naar Campo Felice en pakte meteen ook de leiderstrui. De Colombiaan kon zijn tranen niet bedwingen na zijn eerste ritzege in de Giro (en in een grote ronde). “Ik ben zo blij dat ik hier win:vorig jaar was fysiek en mentaal een zwaar jaar. Hier opnieuw kunnen winnen, betekent enorm veel voor mij.”

Sam Varewyck, Hugo Coorevits en Maarten Delvaux

LEES OOK.Egan Bernal showt in eerste bergrit dat hij dé topfavoriet is, Remco Evenepoel nu tweede op 15 seconden

Bernal kon zijn emoties niet onder controle houden in het flashinterview en ook daarna bleef hij maar herhalen hoe belangrijk zijn zege was. De winnaar van de Tour de France 2019 pakte de gele trui in Tignes, maar in die etappe werd de wedstrijd geneutraliseerd omwille van het weer en werd geen winnaar aangeduid. Op Campo Felice mocht hij wel juichen. “Ongelooflijk. Ik heb net mijn eerste etappe in een grote ronde gewonnen”, zei de Colombiaan. “Hier heb ik enorm veel voor opgeofferd, na zo’n moeilijke periode. Nu is het eindelijk raak. Dit maakt veel emoties los. De weg was lang, maar nu win ik eindelijk opnieuw.”

Nochtans was het bij de start niet de bedoeling om voor ritwinst te gaan. “We wilden gewoon geen tijd verliezen”, vertelde hij. “Ik wilde het vandaag wel goed doen, maar ik was niet zeker of ik wel voor de ritwinst zou kunnen gaan. Maar onderweg, op de laatste klim, besloten we om ‘full gas’ te gaan. De ploegleiding geloofde in mij, vertelde me dat ik goed was en we iets moesten proberen. Zij en mijn ploegmaten hadden meer vertrouwen in mij dan ik zelf had. ‘You can do it’, klonk het voortdurend. De ploegmaten waren goed, legden een hoog tempo op en op het eind was het aan mij.”

“Ik wilde gewoon alles geven op die gravelstrook”, verklaarde hij nog. “Daarom legden we eerst een hoog tempo op. Ik was alleen bezig met die strook en keek niet naar de anderen. Ik was gefocust op mezelf, op die vier minuten dat ik pijn zou lijden. En het was afzien, maar gelukkig volgde meteen de beloning met de ritzege en het roze. Dit is een zege van de ploeg, want zij geloofden zo hard in mij.”

De Colombiaan stapte uit de Tour van 2020 met rugproblemen. Die zijn nog altijd niet volledig van de baan. “Mijn rug is goed momenteel”, stelde hij. “En ik hoop dat het zo blijft tot in Milaan. Het is een aandachtspunt, maar we doen er alles aan om me gezond te houden met massages en dagelijks goede behandelingen van de fysiotherapeut.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Vlasov tevreden

“Voor mij was deze aankomst een geweldige ervaring. Het was heel pittig door de gravelsectie op het einde”, zei Aleksandr Vlasov, die de negende etappe als derde eindigde en achter Bernal en Evenepoel derde wordt in de stand. “Ik probeerde aan te vallen en dat was volgens mij het juiste om te doen, maar het was voor mij lastig om de fiets stabiel te houden op deze ondergrond. Ik voelde me goed, maar het gravel was echt een uitdaging. Ik ben blij met mijn prestatie en heb alles gedaan wat ik kon. Tot nu toe ben ik blij, laat ons afwachten hoe het morgen en na de eerste rustdag verloopt.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten