Kandidaat-coronavaccin Sanofi-GSK met succes door fase 2-studie

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Franse farmareus Sanofi en het Britse GSK hebben maandag positieve resultaten gemeld voor hun belangrijkste kandidaat-coronavaccin, nadat een tegenvaller voor enkele maanden vertraging gezorgd had. Een fase 2-studie met 722 vrijwilligers toonde goede resultaten in alle leeftijdsgroepen en zorgde na een enkele dosis voor een hoge immuunrespons bij patiënten met een eerdere infectie, zo melden de bedrijven maandag in een persbericht.

Na een tweede dosis ontwikkelde 95 tot 100 procent van de deelnemers antistoffen. Het aantal antistoffen lag in lijn met de hoeveelheid die door een natuurlijke coronabesmetting wordt opgewekt. Bovendien werden ook geen bijzondere bijwerkingen opgemerkt. De hoge immuunrespons na een eerste dosis bij mensen die al een coronabesmetting hadden doorgemaakt, wijst op het sterk potentieel als zogenaamd boostervaccin, aldus beide bedrijven.

De fase 2-studie werd afgenomen bij 722 proefpersonen van 18 tot 95 jaar oud in de Verenigde Staten en Honduras.

In de komende weken start een fase 3-studie. Die zal de effectiviteit van het vaccin testen bij 35.000 vrijwilligers, zowel tegen de standaard als de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Als die studie ook positief blijkt, zou het vaccin naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 goedgekeurd worden.

LEES OOK. Nu Johnson & Johnson tegenslag kent: hoe zit het met ons Belgisch vaccin?

AANGERADEN