Egypte en Jordanië gaan bemiddelen in oorlog Israël-Palestina

 

 ©  AFP

Zowel de Jordaanse koning Abdullah als de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi willen bemiddelen om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Abdel Fattah al-Sisi gaf aan dat een staakt-het-vuren binnen handbereik was.

Bron: belga, vrt

Het Israëlische leger heeft in de nacht van zondag op maandag opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Dat zorgde onder andere voor stroomonderbrekingen, zo stelden journalisten van het Franse persagentschap AFP vast. Enkele inwoners hadden het over een ongezien harde aanval.

Volgens de plaatselijke autoriteiten werden honderden gebouwen beschadigd. Van gewonden werd geen melding gemaakt. Zondagavond werd nog een baby'tje levend vanonder het puin gehaald, maar in totaal stierven al 58 kinderen bij de bombardementen.

Abdel Fattah al-Sisi 

Abdel Fattah al-Sisi ©  REUTERS

LEES OOK. Vijf maanden oud jongetje levend van onder puin gehaald, al 58 kinderen om het leven gekomen bij bombardementen in Gazastrook

De internationale druk om tot een bestand te komen neemt toe. Hoe meer slachtoffers er vallen, hoe minder Israël zich op zijn recht om zich te verdedigen kan beroepen.

Egypte en Jordanië roepen dan ook op tot een staakt-het-vuren. In het verleden waren de diplomatische inspanningen van de buurlanden al succesvol en konden wapenstilstanden of langere bestanden tussen Israël en de Palestijnen tot stand komen.

LEES OOK. Niet alleen escalerend geweld in Gaza: op veel plaatsen in Israël brandstichting, beschadigingen en geweld onder burgers

Ook de Amerikaanse president Joe Biden sprak zich al uit in een korte videoboodschap: “Mijn regering zal zich met Palestijnen, Israëli’s en andere regionale partners blijven inzetten voor een langdurige vrede”, zei de president. “We geloven dat Israëli’s en Palestijnen het evenveel verdienen om in veiligheid en zekerheid te leven. Ze hebben evenveel recht op vrijheid, welvaart en democratie.”

LEES OOK. Heeft het conflict in Israël gevolgen voor ons land? “Kan ook hier radicalisering nieuwe zuurstof geven”

 

 ©  REUTERS

 ()

LEES OOK

Nu in het nieuws