Gentse familie begint eigen olijfgaard: “In het zuiden is het soms te warm voor een goede opbrengst”

Vader en zoon Colle in de gloednieuwe olijfgaard in Eksaarde Foto: ghl

Lochristi / Gent -

Tien jaar geleden was het ondenkbaar, maar sinds begin mei is er aan Stenenbrug in Eksaarde een heuse olijfgaard. De olie daarvan komt binnenkort naar een supermarkt in Lochristi. ‘Co&Oil’ kan u er nu al voorproeven, dankzij de vijfde generatie van de Gentse familie Colle.

Gentenaar en zaakvoerder Lorenzo Colle (25) brengt voor het eerst het product van zijn voorouders naar België, en dus ook naar Lochristi. “Wij startten in 1905 met olijfgaarden in Tarragona in Noord-Spanje en hebben er ondertussen een plantage van 38.000 bomen op 250 hectare”, vertelt hij samen met zijn papa Hans, die nu zijn vertegenwoordiger is.

“Vijf jaar geleden startte ik samen met journalist Luc Haekens een bescheiden plantage in Scherpenheuvel, die levert al drie jaar olijven op waarmee in Spanje olijfolie wordt gemaakt”, zegt Gentenaar Lorenzo. “Omdat corona onze coöperatieve ook parten speelde, ben ik nog lokaler gaan denken. In Eksaarde hebben we begin mei 1000 boompjes geplant waarmee we over drie jaar al vlug op een oogst van 80 à 100 kg olijven hopen. Die zullen olijfolie opleveren voor Lochristi. Wanneer het lukt, hebben we hier nog uitbreidingsmogelijkheid met liefst 14 hectare.”

Rolls-Royce onder de olijven

“Hoe dat nu zit met het klimaat? Het aanleggen van een olijfgaard is hier perfect mogelijk door de klimaatopwarming. De Arbequina-olijf - de Rolls-Royce onder de olijven - heeft niet zoveel zonlicht nodig en kan ook tegen de vrieskou tot -8°C. Wij zitten met onze coöperatieve in Noord-Spanje, maar in het zuiden is het soms té warm voor een goede opbrengst. Alles is nu aangeplant, we moeten alleen wachten op zon en tegen de winter voor voldoende isolatie zorgen.”

De “Co&Oil”-olijfolie wordt momenteel door de Gentse familie al verdeeld in exclusieve restaurants. Vrijmoed, Brasserie Latem en Chambre Séparée werken ermee en ook in De Lozen Boer in Lochristi pronkt ze in de keuken. De stap is nu echter rechtstreeks gezet naar de consument. De vierde beste olijfolie van Europa en de zesde op de wereldranglijst staat al in Lochristi in de rekken.

“Ik trek heel graag de lijn door om met deze mensen samen te werken”, zegt Dany Van Assche van AD Delhaize, die al een hele rist lokale producten aanbiedt. “Bewust. Sinds Albert Heijn hier zijn intrede deed, is 80 procent van de producten die hier wordt aangeboden uit Nederland. Wij vergeten dat we daarmee onze eigen economie kapotmaken.”

Door Geert Herman
AANGERADEN