Regeringspartijen Vooruit en Groen scherp voor Israël

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau
In het Israëlisch-Palestijns conflict roept de regering-De Croo op om “het geweld aan beide zijden” te stoppen. Maar zowel Groen als Vooruit verschuiven de verantwoordelijkheid steeds nadrukkelijker naar “onderdrukker” Israël. “Er moet een duidelijk signaal komen.”
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau organiseerde maandagavond een live-sessie op Instagram. Op de agenda stond de discussie over de zomerkampen en een eventuele verplichte test voor elke deelnemer. Op het einde kwam daarin ook een vraag over het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen. In zijn antwoord was Rousseau opvallend scherp voor de rol van Israël daarin. In ieder geval scherper dan het “stop het geweld aan beide zijden” dat de minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès (MR), eerder namens ons land gaf - eenzelfde reactie als de Europese Commissie.
“Dit is geen conflict”, aldus de Vooruit-voorzitter. “Een conflict gaat tussen even sterke partijen. Maar hier gaat het over een heel sterk Israël dat de Palestijnen al heel lang onderdrukt. Dit is een vijandige overname, een onderdrukking.” In één adem veroordeelt hij ook het geweld van de Palestijnse organisatie Hamas. “Daartegen moet een signaal van de EU komen, maar er moet zeker ook een signaal naar Israël gaan.”
Daarmee zit hij op dezelfde lijn als zijn Groen-collega Meyrem Almaci. Zij publiceerde maandag een opiniestuk op de website van De Morgen. “Tekstschrijvers voor politici in de EU en de VS halen voor de zoveelste keer de zinnen “we zijn diep bezorgd om de situatie” en “we dringen aan op kalmte bij beide partijen” boven”, schrijft ze daarin. “De woorden zijn zo leeg en hol dat het haast beledigend is.”
Ook zij veroordeelt het Palestijnse geweld, maar viseert in de eerste plaats Israël. “Niet erkennen dat Israël zich in Palestina als een koloniale bezettingsmacht gedraagt, is de ogen sluiten voor de realiteit.” Almaci roept daarop tot internationale sancties. “Niet met woorden, maar met daden. Met maatregelen zoals een importverbod voor producten uit de Israëlische nederzettingen, labeling, visasancties.”
De regering-De Croo blijft voorzichtig over dit gevoelige conflict, dat overal ter wereld de gemoederen beroert. Ook binnen de regering heeft elke partij haar gevoeligheden. Zo sluiten de Franstalige liberalen van MR zich eerder aan bij de positie van Israël. Volgens Rousseau probeert Vooruit-minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, hulpgoederen in de Palestijnse gebieden te krijgen. Of het Belgische standpunt verder in de ene of de andere richting gaat, zal de komende dagen moeten blijken. In het parlement komen hierover ongetwijfeld nog netelige vragen.
Lees ook
Tanja Dexters over veroordeling cocaïnehandel: “De waarheid heeft gewonnen”
Ook Sammy Mahdi (CD&V) opent jacht op de Vlaams Belang-kiezer met forse uitspraken over integratie
CD&V wordt kleinste partij van Vlaanderen, De Croo niet langer populairste politicus: dit zijn de opvallendste conclusies uit nieuwe peiling
Video
Hoofdpunten
Geen drugs gevonden in urine van meisjes die dachten dat ze slachtoffer werden van needle spiking, maar wat is er dan aan de hand?
Geen verwarming, stromend water of wc: man leeft al maanden in erbarmelijke omstandigheden in kelder
En toen riepen ze de spelersraad samen achter zijn rug: hoe de breuk tussen Anderlecht en Vincent Kompany écht tot stand kwam
Dit verandert op 1 juni: Telenet en Orange verhogen prijzen, ambtenaren zien lonen stijgen en garantieregels veranderen
Warme maaltijden op school worden komend schooljaar plots aanzienlijk duurder: “Situatie is ongezien”