Tim Merlier sukkelt met zijn gezondheid en volgt voorbeeld van Caleb Ewan: sprinter van Alpecin-Fenix verlaat de Giro

 

 ©  LAPRESSE

In de Tour lukte het hem vorig jaar niet meer. Maar in de Giro pakte Peter Sagan al voor het tweede jaar op zijn ritzege mee. In Foligno was hij sneller dan Fernando Gaviria en ontfutselde hij een vermoeide Tim Merlier de paarse trui. Dat was meteen het laatste wapenfeit in deze Ronde van Italië voor onze landgenoot.

Vijfde, derde, vierde. Peter Sagan leek zijn rijtje van de jongste Tour door te trekken in deze Giro. Wel goed voor een resem ereplaatsen, niet meer goed genoeg om te winnen. Maar in rit 10 was het dan toch raak. “De vorige sprintritten waren volledig vlak”, legde hij uit. “Terwijl ik beter ben als het parcours wat zwaarder is. Mijn ploegmaats zijn dan ook vol gas gegaan op de laatste twee klimmetjes om de sprinters te lossen.” Om lachend te besluiten: “Helaas was niet iedereen gelost.”

Het volstond niettemin om met overmacht te winnen. Met dank aan Tim Merlier die de laatste klim niet overleefd had waardoor zijn ploegmaats van Alpecin-Fenix, Gianni Vermeersch en Dries De Bondt, voor eigen rekening konden sprinten. Ze werden netjes vijfde en zesde. Merlier klaagde de voorbije dagen al over groeiende vermoeidheid en snakte duidelijk naar de rustdag. Dat hij in Foligno zijn paarse trui verspeelde aan Sagan deed zijn gemoed geen deugd.

 

 ©  LAPRESSE

“Jammer”

Vraag was of Merlier woensdag überhaupt zijn Giro zou verderzetten, dan wel of hij er net als Caleb Ewan vroegtijdig de stekker zoud uittrekken. Dat laatste dus. Merlier kampt volgens Alpecin-Fenix met buikklachten en vermoeidheid en zal niet meer starten in de elfde etappe.

“Het is erg jammer om vroegtijdig de Giro te moeten verlaten,” vertelt de sprinter. “Maar dit is nu de meest verstandige keuze. Het was de eerste keer in mijn carrière dat ik tien dagen na elkaar gekoerst heb en de voorbije dagen hebben toch hun tol geëist. Met deze fysieke paraatheid voel ik me niet in staat nog te sprinten voor de overwinning en ik wil ook de rest van mijn seizoen niet in het gedrang brengen.”

“Ik ben trots en vereerd dat ik hier mocht debuteren in een grote ronde”, aldus Merlier. “Zowel voor mijzelf als voor Alpecin-Fenix is deze Giro d’Italia een onvergetelijk avontuur geweest. Het doel met de ploeg was om een ritzege te boeken. Ik ben dan ook erg blij dat we dat hebben kunnen realiseren en dat we ons ook daarna als team steeds zijn blijven tonen. Het was een hele eer en een grote motivatie om vijf dagen in de iconische Maglia Ciclamino te mogen rondrijden. Ik zal de jongens nu de komende dagen van thuis aanmoedigen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Wim Vos, Vincent Van Genechten)

LEES OOK

Nu in het nieuws