“Twee vaccins beschermen ook tegen Indiase variant”

Foto: REUTERS

Zowel het vaccin van Moderna als dat van Pfizer/BioNTech zou ook tegen de Indiase variant van het coronavirus bescherming bieden. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van Amerikaans onderzoek.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei afgelopen woensdag al “vrij zeker” te zijn dat vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna voldoende bescherming bieden. Labo-onderzoek van de NYU Grossman School of Medicine en het NYU Langone Center lijkt dat nu te bevestigen. “De antilichamen die door de vaccins worden aangemaakt zijn een beetje verzwakt tegenover de varianten, maar niet in die mate dat het een groot effect zou hebben op de bescherming door de vaccins”, zegt Nathaniel Landau, één van de auteurs van de studie aan persagentschap AFP.

De wetenschappers deden een bloedafname bij mensen die één van beide vaccins kregen. Die stalen stelden ze bloot aan twee Indiase varianten. “Een deel van de antilichamen blijft niet te werken tegen de varianten, maar er zijn er nog genoeg die wel werken. We denken dat de vaccins nog heel effectief blijven.” De resultaten moeten de peer review nog doorlopen vooraleer ze kunnen verschijnen in een wetenschappelijke publicatie.

Door cka
AANGERADEN