Bouwbedrijven kampen met bevoorradingsproblemen
Nagenoeg alle Belgische bouwbedrijven hebben af te rekenen met laattijdige leveringen en bevoorradingsproblemen. Dat blijkt dinsdag uit een enquête van de Confederatie Bouw. Door de bevoorradingsproblemen gaat ook de kostprijs van de bouwmaterialen de hoogte in. De Confederatie Bouw roept bouwbedrijven op om met een dagprijs of prijsherzieningsclausule te werken om zo de impact enigszins te kunnen dempen.
De bevoorradingsproblemen in de bouwsector treffen 97 procent van de ondervraagde bouwbedrijven. Zes op de tien geven momenteel wel aan nog binnen de geplande termijn te kunnen werken, maar steeds meer uitvoeringstermijnen komen in het gedrang.
De langere levertijden en het gebrek aan beschikbaar bouwmateriaal hebben ook tot gevolg dat de prijzen van bouwmaterialen de hoogte in gaan. Zo stelt meer dan één op de drie bevraagde bedrijven een prijsstijging van meer dan 15 procent vast voor onder meer hout, staal, cement en isolatiematerialen. Een op de vijf bouwbedrijven verwacht bovendien dat deze prijzen de komende drie maanden nog verder zullen stijgen.
Momenteel zijn het de bouwbedrijven zelf die in 90 procent van de gevallen de klappen opvangen. Slechts een op de vier kan de prijsverhogingen doorrekenen aan de klant, iets wat slechts 13 procent ook helemaal doet. Die doorrekening is echter enkel mogelijk indien contractueel overeengekomen of indien de klant daarmee akkoord gaat.
Daarom roept de Confederatie Bouw op om te werken met flexibele tarieven. “Wij raden bouwondernemingen aan om bij nieuwe contracten te werken met een dagprijs of met een herzieningsclausule, zodat prijsverhogingen minder negatieve impact op hen hebben”, klinkt het.
Daarnaast heeft de Confederatie federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) gevraagd om de prijsstijgingen als uitzonderlijk te beschouwen. Op die manier zouden de risico’s niet louter door de aannemer gedragen moeten worden. Ook werd aan de Europese concurrentieautoriteiten gevraagd na te gaan of er geen sprake is van kartelvorming of prijsovereenkomsten tussen de grote spelers op de markt.
Bouw- en vastgoedbedrijven misnoegd over duurdere renovaties
Parkeergebouw met 350 plaatsen langs Universiteitslaan in Diepenbeek: “En er kan later nóg een verdieping bij”
Orderboekjes van kleine bouwbedrijven lopen langzaam leeg: “Steeds meer klanten stellen bouwwerken uit, of gelasten ze zelfs helemaal af”
Expert verklaart drama van vergeten baby met video van experiment: “Het kan iedereen overkomen”
Van Quickenborne in debat met studenten over Reuzegomzaak: “Hoe gaat u het vertrouwen in justitie herstellen, meneer de minister?”
ASSISEN. Exen delen pijnlijke verhalen van Jurgen Demesmaeker: “Hij duwde me van de trappen omdat hij dacht dat ik hem aan het bedriegen was, terwijl hij mij bedroog”
Vlaming zag drama gebeuren in Annecy: “Vlakbij stond een moeder met een kinderwagen. Haar handen zaten vol bloed”
UZ Gent-personeel is niet meer welkom met de auto: kan je baas je parkeerplaats zomaar afnemen?