Flagrant geweld in Oudenaarde op dag tegen homofobie: jongen uitgescholden, geslagen en gestampt

Oudenaarde -

Op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie is maandag in Oudenaarde een jongen geslagen en gestampt. Of de feiten zijn ingegeven door homohaat maakt voorwerp uit van het verder onderzoek. De politie kon twee minderjarige verdachten oppakken. Ze worden woensdag voor de jeugdrechter geleid. Zowel het slachtoffer als de verdachten zijn leerlingen van het GO! Atheneum Oudenaarde.

Op sociale media zijn filmpjes opgedoken waarop te zien is hoe maandag op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie in de buurt van het Atheneum in Oudenaarde een jongen hard wordt aangepakt. Op een van de filmpjes is te zien hoe het slachtoffer wordt uitgescholden en verschillende slagen en schoppen moet incasseren. Een ander filmpje toont hoe een regenboogvlag, symbool van de homobeweging, in de Schelde wordt gegooid.

Minderjarige verdachten

Beide minderjarige verdachten worden woensdag op vordering van het parket voorgeleid voor de jeugdrechter in Oudenaarde. De ene verdachte deelde de klappen uit, de andere verdachte filmde en verspreidde de beelden op sociale media.

Zowel het slachtoffer als de verdachten zijn leerlingen van het GO! Atheneum Oudenaarde. De school reageert zwaar aangeslagen op de gebeurtenissen en is verontwaardigd over wat zich maandag na schooltijd afspeelde. “Wij willen heel duidelijk stellen dat wij élke jongere een warm hart toe dragen, ongeacht hun geaardheid, kleur, religie of afkomst. Wij willen als school een veilige haven zijn, waar iedereen 100 % zichzelf kan zijn, zonder schrik te moeten hebben zich te uiten of op te komen voor zijn/haar/hun idealen. Geweld valt nooit goed te praten en dit veroordelen we dan ook absoluut”, aldus het GO! Atheneum in een reactie op Facebook. “Onze leerlingenraad is samen met de jeugdraad van Oudenaarde acties op poten aan het zetten om dit signaal over alle scholen van Oudenaarde te laten weerklinken.”

De jeugdraad van Oudenaarde plant woensdagavond trouwens al een actie op de Markt. Om 20 uur wordt daar een krijttekening gemaakt.

Ook burgemeester verontwaardigd

“Ik heb met grote verontwaardiging de filmpjes gezien”, reageert de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD). “De recherche van onze lokale politie heeft maandag meteen actie ondernomen en kon vrij vlug de daders identificeren en oppakken. Het gaat om twee jongeren. Het onderzoek loopt. Dergelijk geweld, en dan nog precies op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, is uiteraard onvergeeflijk. We moeten dit met alle kracht veroordelen en daartegen dan ook krachtig optreden.”

Door Paul Darragas
AANGERADEN