Vincenzo Nibali: “Ik wist dat deze Giro altijd moeilijk voor me zou worden”

Vincenzo Nibali. ©  LAPRESSE

Nadat Vincenzo Nibali half april zijn pols brak tijdens een training, was zijn grootste succes van het voorjaar dat hij snel genoeg herstelde om aan de Giro d’Italia te beginnen. Na tien etappes had hij nauwelijks meer kunnen verwachten dan zijn huidige zestiende plaats in het algemeen klassement, op 2’13” van roze trui Egan Bernal (Ineos).

Wouter van Biezen

“Het was een eerste week vol twijfels, want ik moest begrijpen hoe ik me voelde na mijn breuk, of ik goed kon trappen en mijn fiets in het peloton kon sturen. Ik heb het tot dit punt gered en het gaat langzaam beter”, vertelde Nibali maandagavond in een optreden in het RAI-programma Processo alla Tappa in Foligno.

In Sestola in de vierde etappe, San Giacomo in de zesde etappe en Campo Felice in de negende etappe kon Nibali de versnellingen van mannen als Bernal en zijn Trek-Segafredo-ploegmaat Giulio Ciccone niet bijhouden, maar hij heeft zijn tijdsverliezen toch consequenter kunnen beperken dan renners die deze Giro veel minder moeizaam zijn ingegaan.”Ik wist dat deze Giro altijd moeilijk zou worden voor mij”, gaf Nibali toe.

“Ik heb hard gewerkt, maar ik heb tien dagen training verloren. Dat kostte me veel en ik miste vorm. Maar, mijn basis is er nog steeds. Bij grote versnellingen zoals die van zondag is het logisch dat Ciccone erbij zit en ik niet, maar hij is goed in vorm en hij kan op die aanvallen reageren.”

“Ciccone is onze nieuwe kopman”

Ciccone begon de Giro d’Italia met zijn eigen twijfels, nadat een knieblessure zijn opbouw belemmerde, en in de eerste dagen van de race probeerde hij te anticiperen op de aanvallen van de favorieten in plaats van erop te reageren.

Een sterke vertoning op de rit naar San Giacomo vorige week leidde tot een verandering van koers. In Campo Felice wachtte Ciccone zijn tijd af tot Egan Bernal en de rest in beweging kwamen, en werd hij beloond met de tweede plaats in de etappe. Hij bereikte de eerste rustdag als vierde in het algemeen klassement, 37 seconden achter Bernal.

Giulio Ciccone werd zondag tweede in de negende rit achter Egan Bernal. ©  EPA-EFE

Zelfs voor dat steile stuk grindweg in de finale van de negende rit, leek Nibali zijn landgenoot te bestempelen als de kopman van Trek-Segafredo voor het algemeen klassement, en hij adviseerde zijn landgenoot om zijn plan vanaf nu daarop af te stemmen.

“Giulio wilde zijn goede vorm graag laten zien, maar ik heb hem gezegd dat hij voorzichtiger moet rijden en zich moet sparen voor de laatste week”, zei Nibali. “We hebben hem gezegd dat hij met zijn hoofd moet koersen, want hij kan het goed doen. Het is goed dat we hem beschermen in deze agressieve, gevaarlijke finishes. Ik weet hoe ik op mezelf moet letten en ik weet ook hoe ik op andere mensen moet letten. We proberen als een hecht team te rijden. De afgelopen dagen heb ik geprobeerd om Giulio uit de problemen te houden. Het helpt hem en het helpt mij”, aldus Nibali.

Aangeboden door onze partners