Na forse kritiek over communicatie van Jambon over tuinfeesten: minister-president zegt dat critici “spijkers zoeken op laag water”

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

Ook in het Vlaams Parlement heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag forse kritiek gekregen op zijn communicatie over het buitenplan vanaf 9 juni. Jambon legde er in zijn reactie uit waarom alles zo verlopen is, waarop hij zei dat de criticasters “spijkers op laag water zoeken”. Premier Alexander De Croo vraagt geduld en zegt te zullen communiceren zodra alles juridisch uitgewerkt is.

“Het is mij niet ontgaan dat mijn communicatie van zondag tot de nodige commotie heeft geleid”, zei Jambon woensdagnamiddag in het parlement. “Dan kan je twee dingen doen: halsstarrig bij je beslissing blijven, of overwegen dat maatregelen draagvlak bij de bevolking moeten hebben. Dus heb ik de eerste minister gecontacteerd en bekeken of die maatregel kon worden bijgestuurd. Dat hebben we gisteren in de late namiddag gedaan.”

LEES OOK. Waarom ‘het tuinfeest van Jambon’ niet op Overlegcomité maar bij ‘De Cooke & Verhulst show’ werd aangekondigd

Volgens de minister-president heeft hij in De Cooke & Verhulst Show alleen geantwoord op een vraag die hem werd gesteld. “Dan moet ik toch naar waarheid antwoorden? Ik kan toch niet zeggen: we hebben de beslissing bijgestuurd, maar ik mag het u niet vertellen? Ik vind dat een beetje spijkers op laag water zoeken.”

(Professionele) cateraar

De bal ging afgelopen weekend aan het rollen toen Jambon verklaarde dat vanaf 9 juni tuinfeesten met meer dan 10 mensen enkel kunnen met een professionele cateraar. Dinsdagavond keerde hij zijn kar, en zei hij in De Cooke & Verhulst Show dat zo’n cateraar toch niet hoeft. De manier van communiceren leverde hem flink wat kritiek op.

Zo was er CD&V-voorzitter Joachim Coens, die aangaf zich te ergeren aan de onduidelijke communicatie. “Is dat de manier waarop we de mensen informeren?”, tweette hij dinsdagavond, en woensdagochtend kwam hij erop terug op Radio 1. “Blijkbaar is het belangrijk wie wat kan aankondigen, maar mensen moeten duidelijk weten wat er kan en niet kan. Daar moet een zekere logica in zitten. Ik blijf pleiten om rustig rond de tafel te zitten en eenduidig te communiceren”.

Kritiek kwam er ook van Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Zij noemt de communicatie verwarrend én “een bewijs van de ‘blinde vlek’ van de Vlaamse regering”. “Het is tekenend voor de manier waarop de Vlaamse regering deze crisis benadert. Men houdt veel te weinig rekening met de meest kwetsbaren. Men heeft het over tuinfeesten met 50 mensen, maar veel mensen hebben gewoon geen tuin en zeker geen tuin voor 50 mensen.”

Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau was niet mals. “De burger heeft nood aan duidelijkheid en logische regels. Het is heel erg verwarrend dat een Vlaams minister-president een maatregel communiceert zonder dat die is afgesproken met alle partijen op het Overlegcomité om dan vervolgens tussen twee tv-studio’s door een andere maatregel te communiceren”, zegt Rousseau. “Laat ons hopen dat de duidelijkheid vandaag kan terugkeren”.

De Croo: “Wachten met communiceren”

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) reageerde op de uitspraken van Jambon. “Federaal gaan wij communiceren als de minister van Binnenlandse Zaken dit helemaal juridisch heeft kunnen uitwerken“, zegt hij. “Gisteren hebben wij samen met de verschillende regeringen een regeling uitgewerkt die toelaat vijftig mensen in de tuin te ontvangen, natuurlijk rekening houdend met de andere regels. Dat wordt nu vertaald in een Ministerieel Besluit. Als er juridische stabiliteit is, zorgen we dat dat kan ingaan op 9 juni en zullen we dat communiceren.”

Gevraagd of hij zich stoort aan de communicatie van Jambon dinsdagavond, zegt de premier: “Op dat moment lag die oplossing op tafel en vandaag is die bevestigd. Federaal gaan wij communiceren als de minister van Binnenlandse Zaken dit helemaal juridisch heeft kunnen uitwerken.”

Parlement

Forse kritiek kwam er woensdag ook in het parlement. “Het effect van één avond op tv is verwarring, teleurstelling en verontwaardiging”, zei Hannes Anaf van Vooruit. “Als u zo’n vraag krijgt bij een talkshow, zou u even goed kunnen zeggen: we zijn dat aan het herbekijken en we zullen zo spoedig mogelijk officieel communiceren. Dat is wat mensen verwachten van een minister-president.”

Jeremie Vaneeckhout van Groen had ook bedenkingen bij de inhoud van de versoepeling. “Mensen zitten niet te wachten op een nieuw instructieboek over wat er kan of niet kan op een tuinfeest. We gaan nu nog een categorie extra creëren. Vorige zomer konden we dat gewoon met de buitenbubbel oplossen en was er geen probleem. Dit is niet zo besproken op het Overlegcomité. Een telefoon met de premier is wat mij betreft niet voldoende om nieuw beleid te gaan uittekenen.”

AANGERADEN