‘Deathloop’: Het geheime wapen van Playstation

 

 ©  Bethesda

Wat als we James Bond kruisen met Jason Bourne en er nog eens een hoop snufjes bij gooien die de wetten van de fysica tarten? Dat lijken de makers van ‘Deathloop’ gedacht te hebben. Een van de meest gehypete games van 2021 geeft voor het eerst een deel van zijn geheimen prijs.

Mattijs Ooms

© Bethesda

Even terugkeren naar juni 2020. De coronacrisis woedt volop, en tijdens een virtueel preview-evenement worden de eerste games voorgesteld voor de gloednieuwe Playstation 5 die dat najaar uitkomt. Een van de titels die meteen opvalt door een aparte grafische stijl en ambitieuze gameplay is Deathloop. Een klein jaar later woedt de coronacrisis nog steeds. En tijdens een exclusieve preview voor de pers stellen de makers hun zo goed als afgewerkte spel voor. Virtueel, uiteraard.

 

 ©  Bethesda

Moordpuzzel

Deathloop is een moordpuzzel waarbij je een huurmoordenaar speelt die vast lijkt te zitten in een lus in de tijd’, zegt Dinga Bakaba. Als game director bij de Franse ontwikkelaar Arkane Studios - de studio die eerder al toppers als Prey en Dishonored voortbracht - in Lyon is hij verantwoordelijk voor de creatieve kant van het spel. ‘Je hebt dan ook nog eens geheugenverlies, en blijkt gevangen te zitten in de lus met je grootste vijand. En die vijand kan bestuurd worden door een andere speler.’

 

 ©  Bethesda

De setting is in ieder geval ambitieus. In een open speelwereld krijg je en heel arsenaal ter beschikking om jouw doelwitten op creatieve wijze uit te schakelen à la Hitman. Sterf je zelf, dan begin je weer helemaal opnieuw. De ervaring uit je vorige pogingen neem je mee, en stilaan word je een soort van John Wick die op stijlvolle wijze iedereen omlegt. Dat alles gebeurt in een sfeer die de sixties uitademt, ondersteund door een heerlijke soundtrack met klassieke James Bond-allures.

 

 ©  Bethesda

“Er zijn inderdaad veel invloeden van films en tv-series uit de jaren 60, maar we hebben vooral voor een eigen, unieke stijl willen creëren”, zegt Sébastien Mitton die als art director verantwoordelijk is voor het grafische aspect van het spel.

Geheime wapen

De game ligt dit najaar in de winkel. Voor pc, en exclusief op console voor Playstation 5. En dat is toch wel opvallend, gezien de overname van uitgever Bethesda door Microsoft. Daarmee ging een bedrag van meer dan 6 miljard euro gepaard, en een groot deel van de portfolio zou op console enkel op de nieuwe Microsoft Xbox te spelen zijn. Maar Deathloop maakt dus geen deel uit van die deal.

 

 ©  Bethesda

Deathloop lijkt in ieder geval alles in huis te hebben om de hype helemaal waar te maken en om een van dé topgames van 2021 te worden. En een extra geheim wapen voor Sony in de eeuwig durende strijd tussen Playstation en Xbox.

LEES OOK