Slaapkamergenoot Victor Campenaerts over ritwinnaar Mauro Schmid: “Een enorme slaapkop, maar snel en goed bergop”

Foto: Getty Images,

“Het verbaast me niet dat je de ritwinnaar niet zo goed kent”, zei Victor Campenaerts, die dolgelukkig was met de eerste ritzege van Qhubeka-Assos in deze Giro. “Ik begin Mauro te leren kennen. Hij is in deze ronde mijn slaapkamergenoot. Het is een stille, respectvolle neoprof, die me uitvraagt over aerodynamica.”

“Hij is van opleiding pistier en is net als Bissegger voor Zwitserland geselecteerd voor de olympische achtervolging. Hij komt uit Romandië, het Franstalige deel van Zwitserland, en traint altijd op de BMC-piste van Grenchen.”

“Vooraleer hij een contract tekende bij onze ploeg, was hij als automecanicien aan de slag. Schmid is enorm snel en kan nog goed bergop rijden ook. Je moet het maar doen, hé, pas 21 jaar en dan zo’n etappe winnen in de Giro. Er zit zeker een motor in, maar hij heeft nog wat moeite om zijn weg te vinden in het peloton”, aldus de werelduurrecordhouder.

“Schmid is een enorme slaapkop, nog meer dan Yves Lampaert. Hij is altijd maar net bijtijds bij de autocar om naar de start te rijden. Dat moet ik hem nog bijbrengen. Hij moet ook geen Belgische chocolade, maar wel Zwitserse. Zo kocht hij op de rustdag Lindt-chocolade”, aldus Campenaerts, die het werk van de ploeg loofde. “Speciaal voor deze etappe lieten ze materiaal overkomen en ze stonden overal om hulp te bieden. Bert-Jan Lindeman, die eerst mee in de vlucht zat, had een tijd geleden met Pozzovivo deze rit verkend om niet voor verrassingen te staan. En zie, hij zat ook eerst in de vlucht. Al deze elementen samen werden voor Schmid de springplank naar een fantastische allereerste overwinning.” (hc)

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN