Duncan Laurence test positief op corona na optreden halve finale: Nederlandse ex-winnaar Eurovisiesongfestival moet finale afzeggen

© Het Nieuwsblad

De Nederlandse zanger Duncan Laurence (27) heeft positief getest op het coronavirus. De winnaar van het vorige Eurovisiesongfesival is daarom in quarantaine gegaan. Extra pijnlijk voor hem: hij kan nu niet live in de finale van zaterdag in Rotterdam optreden.

Wim Dehandschutter in Rotterdam

Duncan Laurence vertoont “milde symptomen”, laat de organisatie van het Songfestival weten. Aangezien hij minstens zeven dagen in afzondering moet, kan hij zaterdag niet als gastartiest optreden. Alleszins niet fysiek in de zaal, op het podium. Hij zal wel “in een andere vorm” in de show voorkomen, aldus nog de productieploeg van de show.

Eerder deze week testte de meest recente Songfestivalwinnaar nog negatief, zodat hij toegang kreeg tot Ahoy, de zaal in Rotterdam waar het evenement plaatsvindt. Afgelopen dinsdag opende hij de eerste halve finale. Later in de show kreeg hij uit handen van copresentatrice Edsilia Rombley een prijs uitgereikt, omdat zijn Songfestivalhit Arcade de kaap van één miljard streams wereldwijd heeft overschreden.

Duncan Laurence in de halve finale:

Woensdag vertoonde de artiest opeens milde symptomen. Hij onderging een coronatest en kreeg een positief resultaat te zien. Volgens zijn management is Duncan Laurence “erg teleurgesteld”. “Hij heeft hier al twee jaar naar uitgekeken. We zijn erg blij dat hij nog op een andere manier te zien zal zijn in de finale.”

“We zijn natuurlijk teleurgesteld,” zegt Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Songfestival. “In de eerste plaats voor Duncan, die een live optreden op ons eigen Eurovisiepodium verdient na zijn overwinning in 2019 en het wereldwijde succes van Arcade.”

Het is niet bekend of de onfortuinlijke zanger ook anderen heeft besmet, zoals presentatrice Edsilia Rombley, bij wie hij in de buurt is geweest.

Ook IJsland in quarantaine

Eerder was er slecht nieuws gekomen voor de IJslandse deelnemers van Daði og Gagnamagnið. Een van hun zes bandleden testte eveneens positief. Daardoor zitten de volledige band en hun entourage in quarantaine op hotel in Rotterdam.

(Lees verder onder de foto)

De IJslandse deelnemers. 

De IJslandse deelnemers. ©  Belga

De band kan dus donderdagavond niet live optreden in de tweede halve finale. Er wordt een opname van een van hun repetities gebruikt, zodat ze alsnog in competitie blijven. Als ze doorstoten naar de finale, wat verwacht wordt, zullen ze ook zaterdag afwezig blijven. In dat geval wordt opnieuw een vooropname afgespeeld.

LEES OOK. Lied over prostituee, Amerikaanse superster en een Belgische link: 5 landen om in de gaten te houden tijdens tweede halve finale Songfestival

(Lees verder onder de foto)

De IJslanders (in hun groene pakjes) op weg naar hun coronatest. 

De IJslanders (in hun groene pakjes) op weg naar hun coronatest. ©  Peter Hilz

De organisatie laat nog weten dat ze een “strikt gezondheids- en veiligheidsprotocol” volgt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle artiesten, hun entourage, productiemedewerkers, journalisten en anderen die Ahoy binnen willen, moeten zich om de 48 uur laten testen.

“Sinds 6 april, toen gestart werd met de bouw van het podium, zijn al 24.400 testen uitgevoerd. Slechts 16 daarvan hebben positieve resultaten opgeleverd – dat is dus 0,06 procent dus. In de meeste gevallen waren die van mensen die niet eerder of al langer geleden op de locatie waren geweest. Tot op heden zijn er geen besmettingen met zekerheid te herleiden tot de locatie.”

De 3.500 toeschouwers die elke show welkom zijn, moeten dan weer een negatieve coronatest kunnen voorleggen van minder dan 24 uur oud.

LEES OOK. Hooverphonic over euforie na kwalificatie voor finale Eurovisiesongfestival: “Ik ben ineens 70 geworden”

LEES OOK