Hooverphonic krijgt ondankbare positie in finale Eurovisiesongfestival

 

 ©  AFP

dhs, adbBron: Eurovision.tv, BELGA

De volgorde waarin de 26 finalisten zaterdag zullen optreden in het Eurovisiesongfestival is bekend. Hooverphonic moet al als vierde op het podium.

De Belgische inzending had dinsdag in de eerste halve finale een plaats in de finale bemachtigd. Toen werd al via loting bepaald dat Hooverphonic in de eerste helft van de show zou moeten optreden. Nu hebben de producers, op basis van onder meer de genres van de nummers, beslist in welke volgorde alle finalisten precies zullen aantreden. Een optreden erg vroeg in de show wordt als ongunstig beschouwd: hoe later een kandidaat optreedt, hoe verser die in het geheugen zit van de kijker die op het einde moet stemmen.

Naast België veroverden dinsdag ook Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden en Oekraïne een finaleplaats.

Donderdag kwamen daar Griekenland, Albanië, Servië, Bulgarije, Moldavië, Portugal, IJsland, San Marino, Finland en Zwitserland bij. Omdat een van de leden van het IJslandse Daði og Gagnamagnið positief testte op Covid-19, moeten zij het stellen met de vertoning van beelden van hun repetitie.

LEES OOK. Geen verrassingen in tweede halve finale Eurovisiesongfestival: ook dit zijn concurrenten van Hooverphonic

Dankzij de overwinning van Duncan Laurence in 2019 was Nederland al verzekerd van een finaleplaats. Ook Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië, de zogenoemde ‘Big Five’, hoefden niet mee te doen aan de halve finales en staan zaterdag sowieso al op het podium.

Italië, Frankrijk en Malta favorieten

Italië is zaterdag de grote favoriet met een rockact. Bij de bookmakers staat op de tweede plaats Frankrijk. Zij sturen een chanson à la Édith Piaf in. Malta, met een powersong over body positivity, staat op de derde plek in de voorspellingen. Zij zaten dinsdag in dezelfde (eerste) halve finale als Hooverphonic.

Zwitserland is vierde: het dramatische Tout l’univers van Gjon’s Tears is mede geschreven door de Belgische Nina Sampermans, die nog heeft gezongen bij – jawel – Hooverphonic. België is bij de wedkantoren een middenmoter, alhoewel frontman Alex Callier het geloof over een plek in de top 5 heeft uitgesproken.

LEES OOK. Dag na kwalificatie zijn de ambities groots: “We zijn wel Hooverphonic, mensen verwachten veel”

Dit is de volgorde waarin de 26 finalisten zaterdag te zien zullen zijn:

 1. Cyprus
 2. Albanië
 3. Israël
 4. België
 5. Rusland
 6. Malta
 7. Portugal
 8. Servië
 9. Verenigd Koninkrijk
 10. Griekenland
 11. Zwitserland
 12. IJsland
 13. Spanje
 14. Moldavië
 15. Duitsland
 16. Finland
 17. Bulgarije
 18. Litouwen
 19. Oekraïne
 20. Frankrijk
 21. Azerbeidzjan
 22. Noorwegen
 23. Nederland
 24. Italië
 25. Zweden
 26. San Marino

LEES OOK