Bpost overweegt burgerlijke partijstelling in procedure tegen GLS en PostNL

Bron © BELGA

Postbedrijf bpost overweegt om zich burgerlijke partij te stellen in de procedure die het Mechels arbeidsauditoriaat is opgestart tegen koerierdiensten GLS en PostNL. Dat bleek vrijdag tijdens de inleidende zitting voor de correctionele rechtbank van Mechelen.

Koerierdiensten GLS en PostNL worden door het Mechelse arbeidsauditoriaat vervolgd voor sociale fraude bij de chauffeurs die voor de bedrijven pakjes leveren. Het Mechelse gerecht beschikt over bewijzen van structureel zwartwerk en misbruik van het zelfstandigenstatuut, waardoor beide bedrijven heel wat werkgeversbijdragen niet hebben betaald. Beide bedrijven en enkele onderaannemers werden gedagvaard.

Donderdagavond liet de Belgische transportbond BTB-ABVV weten een rechtstreekse dagvaarding tegen beide bedrijven te zullen neerleggen. Dat gebeurde ook maar er werd één dagvaarding gedaan in verschillende dossiers, en de procedure vereist dat voor elk dossier een aparte dagvaarding wordt uitgevaardigd. Bovendien moet de partij die rechtstreeks dagvaardt ook een consignatie betalen bij het gerecht, waardoor er vrijdagochtend niet verder kon gepleit worden. BTB-ABVV moet tegen 18 juni voor elk apart dossier haar dagvaarding instellen en de borgsom overmaken.

De rechtstreekse dagvaarding verschilt van een burgerlijke partijstelling. “BTB-ABVV wil verder gaan dan het arbeidsauditoriaat en hoopt door haar acties vooral dat beide bedrijven hun manier van werken aanpassen”, zegt Tom Peeters van BTB-ABVV.

Ook ACV Puls stelde zich burgerlijke partij. “Het statuut van zelfstandige wordt hier uitgehold, wij hopen dat die praktijken na deze procedure stoppen”, zegt hun raadsman Roel Deseyn.

Opvallende aanwezige op de banken van de burgerlijke partijen was een advocaat die optrad voor bpost, rechtstreekse concurrent van GLS en PostNL. “Wij hebben pas drie dagen geleden kennis genomen van deze procedure, we bekijken of we ons burgerlijke partij zullen stellen of ook overgaan tot dagvaarding”, klonk het. “Het is nog veel te vroeg om daar nu uitspraken over te doen.”

Op 18 juni wordt bekeken of alle rechtstreekse dagvaardingen in orde zijn. Arbeidsauditeur Gianni Reale liet ook weten dat tegen dan nog 14 bijkomende dossiers zouden worden opgestart tegen andere onderaannemers, GLS en PostNL.

Op 17 september wordt een nieuwe inleidingszitting voorzien. Dan kan de verdediging een standpunt innemen over de bijkomende dagvaardingen en de ontvankelijkheid daarvan.

AANGERADEN