André Greipel wint voorlaatste rit in Ruta del Sol nadat renners bij de start een symbolische protestactie hielden

 ©  EPA-EFE

André Greipel won met sprekend gemak de voorlaatste etappe in de Ruta del Sol. In Cúllar Vega was hij fietslengtes sneller in een etappe in het warme Andalusië die anders weinig om het lijf had. Voor de 38-jarige Duitser van Israel Start-Up Nation was het zijn tweede spurtoverwinning in vijf dagen tijd.

Hugo Coorevits

Met Robbe Ghys en Aaron Van Poucke zaten twee renners van Sport Vlaanderen-Baloise in de vlucht van de dag, die zeven eenheden omvatte. De tandem van Walter Planckaert plooide niet meteen, en liep zelfs op 10 km van de streep weg met Isaac Cantón van Burgos-BH. Thomas Sprengers bleef ook na de voorlaatste etappe in de leiderstrui voor de tussenspurten.

Vooral Israel Start-Up Nation van André Greipel verzette hemel en aarde om de Vlamingen en de Spanjaard tot de orde te roepen. Het verhaal van Ghys en Van Poucke liep op de brede, rechte wegen naar de aankomstplaats af op een kleine vier km van de streep. De enige reden was dat de sprintersploegen in Andalusië eindelijk eens aan de bak wilden. Pas toen Movistar en Deceuninck – Quick-Step kwamen helpen, was het voorbij voor Ghys en Van Poucke. En dan was er ‘The Gorilla’ die magistraal uitpakte in de sprint. Na de Trofeo d’Alcudia, de slotetappe van de Challenge Mallorca was het zijn twee zege van het seizoen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het mocht dan al zijn 158ste profzege zijn geweest, het was de allereerste in deze Andalusische rittenkoers. “Ik denk dat mijn ploeg bewezen heeft dat we een heel ervaren trein hebben met Impey, Zabel, Piccoli en Hofstetter. En ik ben blij dat ik het kon afmaken. Of het in de slotrit ook lukt? Geen idee, er ligt nog een knikje dicht bij de finish”, aldus de oude, maar niet versleten Duitser die volgend jaar stopt.

Het peloton van de Ruta del Sol vertrok uit protest vandaag enkele minuten later. De rennersvakbond stuurde een communiqué uit waarin staat dat ze op die manier aandacht willen vragen voor de veiligheid van de profs.

Na de koninginnenrit van donderdag vinden ze dat het genoeg is. En dan hebben ze het over gevaarlijke afdalingen op grindwegen en de enorme putten in het wegdek die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarnaast hebben ze het ook over de enorm lange transfers die hen telkens wacht, al geven ze toe dat het voor de organisatoren zelf niet gemakkelijk zal geweest zijn om deze uitgestelde rittenkoers alsnog te laten plaatsvinden.

We vertrokken vandaag zonder een vijftal renners, waaronder Mark Cavendish die vandaag 36 jaar is geworden. De Ruta del Sol eindigt zaterdagmiddag in Pulpi, waar in principe Miguel Ángel López als eindwinnaar Jakob Fuglsang opvolgt die er dit keer niet bij was. “Als we de zaak in de slotrit kunnen controleren, zoals vandaag, zit het goed, maar zo ver zijn we nog niet”, aldus de Colombiaan.

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten